Už žádné polibky na pódiu. Cyklistická Vuelta mění ceremoniály s hosteskami

Vítěze etapy či celkové lídry na velkých cyklistických závodech vždy doprovázejí na pódium sličné hostesky. Španělská Vuelta ale takzvané „azafatas“ po kritice na sociálních sítích částečně nahradí. Jezdce budou doprovázet i muži a na tradiční polibek na obě tváře už také nedojde.

Tento článek je více než rok starý.

Madrid/Španělsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nairo Quintana během loňské Vuelty

Nairo Quintana během loňské Vuelty | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Jsme citliví na diskuzi o hosteskách na pódiu, která vznikla v posledních měsících. V Austrálii a jiných závodech ve Španělsku už ji upravili a my se k tomu nemůžeme obracet zády. Proto pracujeme na změnách pro příští Vueltu. Ale vždy to bude s elegancí,“ říká pro El Mundo Javier Guillén, šéf společnosti Unipublic, která Vueltu pořádá.

Peloton čeká nejvyšší vrchol Tour. V Alpách se má rozhodnout o konečném vítězi

Číst článek

Největší španělský cyklistický závod tak už v následujícím ročníku upustí od tradičního rituálu, kdy vítěze etap či celkové lídry doprovází na pódium hostesky, kterým se ve sportovním světě říká „podium girl“ či ve Španělsku „azafatas“. Součástí doprovodu budou i muži a nedojde ani na zažité polibky na tvář.

Ke změně vedla organizátory kritika, která označovala přítomnost hostesek na pódiu a jejich chování za projev sexismu. Už proto ceremoniál upravily menší závody ve Valencii, na Mallorce či v Katalánsku. Hostesky zmizely také z Australského závodu Tour Down Under, kde jezdce na ceremoniály doprovází junioři.

Na Tour se změna nechystá

Nově bude hvězdou při vyhlašování výsledků etap na Vueltě Óscar Pereiro. Španělská cyklistická legenda a vítěz Tour de France bude peloton doprovázet během celého závodu a bude cyklistům pomáhat do vybojovaných dresů.

Letošní Vuelta začíná přesně za měsíc ve francouzském Nimes a zatím není úplně jasné, že ta se hostesky neobjeví. V nejslavnějším cyklistickém závodě Tour de France se ale zatím změna nechystá.

„Taková debata o sexismu, jako ve Španělsku, ve Francii neprobíhá,“ vysvětluje Guillén. Oba závody jsou přitom provázané prostřednictvím agentur, které je pořádají. Změny nechystá ani italské Giro, které už má letošní ročník za sebou.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme