Ujfaluši je v Hamburku českou jedničkou

Obránce Tomáš Ujfaluši zažívá krásné období fotbalové kariéry. Přestože jeho Hamburger SV hraje v bundeslize jinak než si představoval, stále se může obávat sestupu, on sám je spokojen. Když přišel v zimě do německého přístavního města, začal bojovat o šanci a prosadil se. Ani jednou nechyběl v základní sestavě. A ještě k tomu ho v letošním roce povolali trenéři českého národního mužstva ke kvalifikačním zápasům o postup na mistrovství světa. Za pár týdnů vylétl olomoucký odchovanec fotbalově hodně nahoru, ale jinak zůstal při zemi a svůj. I po telefonu z Hamburku nám ochotně odpověděl na několik otázek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jste sám překvapen z toho, jak se vám daří, jak jste se v Německu i v reprezentaci prosadil?

"Do Hamburku jsem šel s tím, že se chci prosadit. A jsem rád, že se mi to zatím daří. Povedl se mi vstup a trenér mi zatím dává důvěru. Reprezentace je něco navíc, takové milé překvapení. I když jsem hrával za jedenadvacítku, pozvánku do áčka jsem samozřejmě nečekal. Ale zůstávám v klidu, vím moc dobře, že nemohli hrát Řepka a Rada."

Jaká je vaše pozice v obraně Hamburku?

"Hraji jednoho z předstoperů v tříobráncovém systému s liberem. A je jedno jestli pravého nebo levého. Tady si totiž nepřebíráme hráče jako u nás, ale běháme s nimi všude. Je to trochu náročnější, ale nevadí mi to. Stejně tak mi nevadilo, když jsem v Olomouci za trenéra Kalvody nastupoval ve čtyřobráncovém systému v lajně."

Když jste na vlastní kůži v poslední době zažil oba obranné systémy, zkuste je porovnat.

"Jak říkám, nevadí mi ani jeden z nich, zvykl jsem si. Řekl bych, že hrát na čtyři v lajně může ten, kdo má schopné a vhodné typy na oba kraje obrany. Aby byly účinné a mohli pohlídat soupeřovy krajní hráče."

Váš celek letos poněkud vyklidil pozice. Zatímco v loňské sezoně bojoval úspěšně o evropské poháry, letos se stále ještě zcela nezbavil sestupových starostí. Co na to lidé v Hamburku?

"Samozřejmě, že nadšeni nejsou, ale detailně to porovnávat nemohu, protože před rokem jsem v Hamburku ještě nebyl. Na návštěvnosti to navíc nijak znát není, pořád máme průměr kolem čtyřiceti tisíc lidí na zápas. Všichni věříme, že se ještě letos zvedneme a své postavení v tabulce vylepšíme."

Vy si ale stěžovat nemůžete, hrajete, na rozdíl od dalších dvou českých fotbalistů. Jaká je pozice Marka Heinze a Milana Fukala v Hamburku?

"Marek nastupuje střídavě. V útoku je velká konkurence a trenér útočníky hodně točí, daleko víc než obránce. "Fuky" je na tom hůř, protože čtyři měsíce léčil zranění a po návratu ještě pořádnou šanci nedostal. Ale už si zvykl v normálním životě, myslím, že i on se prosadí."

To by ale mohlo být i na váš úkor, jste přece v obraně konkurenty?

"To sice jsme, ale bylo by pěkné, kdybychom tam nastupovali vedle sebe, ne?"

O víkendu vás čeká domácí duel s Kolínem nad Rýnem. Tedy souboj s dalším bývalým fotbalistou Olomouce Miroslavem Barankem?

"Přesně tak, už se na něj těším. Měl by prý hrát od začátku a já doufám též, chybět by tentokrát neměl ani Marek Heinz. Takže se na hřišti sejdeme všichni. Naposledy jsem proti němu hrál před dvěma lety, když byl ve Spartě."

A asi bych neprohádal, když řeknu, že berete jedině vítězství?

"Nic jiného nás nezajímá. A v naší situaci ani nemůže. V domácím prostředí musíme teď všechno vyhrát."

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme