Ceny potravin budou dál růst, podle Potravinářské komory zdraží hlavně maso

Tuzemští spotřebitelé si musejí zvykat, že je nákupy některých potravin stojí čím dál víc. Další zdražování lze čekat i letos. Tedy pokud se nezastaví loňský trend, ke kterému dnes vydal přesnější čísla Český statistický úřad (ČSÚ). Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman se domnívá, že další zvyšování cen lze čekat hlavně u masa a u výrobků s vyšší přidanou hodnotou.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Z čísel ČSÚ lze vyčíst, že ceny některých výrobků, například mléka nebo pečiva, sice stagnují, ale třeba u masa a uzenin se zvedly o zhruba deset procent a brambory nebo vejce zdražily dokonce o čtyřicet, respektive o třicet procent.

Prezident Potravinářské komory České republiky Miroslav Toman podotkl, že se na zdražení některých potravin podílí více faktorů, například zvýšení DPH, nárůst cen energií či nárůst cen surovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu zdražení potravin mluvil na Radiožurnálu prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

„A také je to poslední dobou politika vlády. Dlouhodobě jsme upozorňovali s Agrární komorou, že je tady nedostatek vepřového masa. Ten nedostatek vepřového masa a stoupající ceny v Evropě samozřejmě mají velký dopad na nás. Protože jsme velmi závislí na dovozech. A čím více budeme závislí na dovozech, tím se to může více projevovat v těch vzrůstajících cenách,“ řekl Toman.

Podle něj lze další zdražování čekat hlavně u masa. „Protože vepřové i drůbeží maso je závislé na krmivech a ceny obilí šly nahoru. To se ve výsledku musí promítnout,“ uvedl Toman.

Zdražení se podle něj dotkne hlavně výrobků s vyšší přidanou hodnotou, například salámů nebo jiných zpracovávaných výrobků. Naopak u základních potravin Toman čeká stejnou cenu, nebo jen její pomalý nárůst.

'Horší je, když má tlak na snížení ceny dopad na kvalitu'

Zvýšení DPH o jedno procento od Nového roku se podle Tomana projevilo už v minulosti – obchodníci se na něj připravují a zvednou ceny s předstihem. Výrobci se podle něj na zdražení nepodílejí tolik.

„Když se podíváte na ceny výrobců, tak nejdou zdaleka tak nahoru jako ceny prodejní, to znamená, ten tlak obchodníků na výrobce je velmi velký na snižování cen, ale bohužel se to v obchodech nikde nepromítá,“ řekl Toman.

Někteří obchodníci na první pohled nezdražují, ale za tutéž cenu nabízejí některé zboží v menším balení. Třeba máslo nebo těstoviny. Naposledy na to upozornily Lidové noviny. Toman, i když si myslí, že čeští výrobci zákazníky nematou, upozorňuje, že taková praxe není proti zákonu a že zákazník se musí orientovat podle toho, co je na obalu. Upozornil však na jiné nebezpečí.

„Daleko horší je, když se tlačí na snížení ceny a pak by to mohlo mít dopad na kvalitu. Já si myslí, že většina českých výrobků jsou kvalitní výrobky a je potřeba, aby zákazníci a spotřebitelé si vybírali pokud možno kvalitní české výrobky a tím podpořili ten zpracovatelský průmysl,“ řekl.

Veronika Sedláčková, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme