Na Festivalu českých piv v Budapešti se sešli sládci z celého Česka
Sládci z celého Česka se sešli v maďarské metropoli na Festivalu českých piv. Maďarům české pivo chutná. Dokonce se u nich najdou i pivovary, které řídí čeští pivní mistři. A vítají malé pivovary, kde se zachovává tradice a pokora.
K českému pivu mají Maďaři dobrý vztah, neboť pivo nekouše. Zvlášť oceňují pivovary, které v Maďarsku řídí český pivní mistr a ne žádný Maďar, který je zvyklý pít víno.
A navíc podávají o svých znalostech i verbální svědectví. Vyjmenovávají české hospody jako Prágában, Krumlov, U Fleků, Formanka, U kalicha. Jeden z nich navíc přidá i vzpomínku na utopence, který také k pivu patří.
O vztahu Maďarů k českému pivu natáčel spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek
Hlavní organizátor festivalu, majitel a šéf dvou českých restaurací v Budapešti, Imre Martin, česky zmíní dršťkovou polévku, v restauraci v Čechách si umí objednat svíčkovou, případně český pivní guláš.
„Delší, větší a češtější,“ tak Imre Martin charakterizuje festival, který trvá 14 dní, tedy déle než pět předchozích ročníků, je na větší ploše a ‚češtější‘ je pivo z mikropivovarů.
Naštěstí i v Maďarsku se odehrává revoluce, která v Čechách trvá už dvacet let, tedy že dobré pivo se vaří v malých pivovarech, kde se zachovávají tradice, a vládne pokora.