V Americe nastává soumrak stravování v letadlech

Jídlo v letadlech je předražené a chutná často jako polystyren. Na to si alespoň stěžují Američané, kteří létají častěji než lidé v jiných zemích. A důvodů pro to mají hned několik.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na palubě letadla | Foto: Milan Kopp

Létat po Americe je často skoro jako za trest. Fronty u bezpečnostních kontrol jsou dlouhé, už nějakou dobu se platí extra za odbavení kufrů a jídlo? Škoda mluvit, řekne vám většina cestujících. V ekonomické třídě ho aspoň hodně pasažérů na domácích linkách podle mé osobní zkušenosti odmítá.

Zděšení z kontrol

A asi není divu: federální inspektoři kontrolovali nedávno přípravny jídel tři největších dodavatelů amerických leteckých společností: jmenovitě LSG SkyChefs, Gate Gourmet a Flying Food Group. Výsledky byly mírně řečeno znepokojivé: zaměstnanci skladovali jídlo při nesprávných teplotách, používali znečištěné nástroje a někteří zanedbávali osobní hygienu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Vít Pohanka předvídá špatné časy pro podávání jídla na vnitrostátních amerických letech

Na některých pracovištích našli zaměstnanci Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv šváby, blechy a myši. „K záznamům kontrol se dostal celostátní list USA Today a po přečtení výsledného článku, myslím, nepřešla chuť ke svačince v letadle jenom mne,“ říká Vít Pohanka.

Hluk v kabině škodí chuti

V Americe v posledních dnech vzbudily u cestující veřejnosti pozornost zprávy o výzkumu britských vědců: na Univerzitě v Manchestru zjistili, že hluk z leteckých motorů snižuje naši schopnost vnímat chuť pokrmu. Jinými slovy: i když si v letadle dáte třeba kaviár, nebude vám chutnat stejně jako v klidném prostředí.

Ba co víc: pokud budete při jídle poslouchat něco, co vašemu uchu lahodí, vychutnáte víc i samotné jídlo. A vytrvalé pištění leteckých motorů asi lahodí uchu málokoho.

Jako by to nestačilo, letecká společnost Air Continental teď ubrala na chuti k jídlu i těm nejvyhládlejším pasažérům. To když si začala po vzoru evropských nízkonákladových aerolinií před několika dny účtovat několik dolarů i za ty směšné balíčky neslaného, nemastného jídla pochybné kvality, které si kvůli hluku motorů tak jako tak cestující nevychutná.

A když něco podobného zavede jedna společnost, konkurence obvykle brzo následuje. Stravování v letadlech už v Americe nejspíš brzo definitivně odzvoní.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme