V Americe nastává soumrak stravování v letadlech

Jídlo v letadlech je předražené a chutná často jako polystyren. Na to si alespoň stěžují Američané, kteří létají častěji než lidé v jiných zemích. A důvodů pro to mají hned několik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na palubě letadla

na palubě letadla | Foto: Milan Kopp

Létat po Americe je často skoro jako za trest. Fronty u bezpečnostních kontrol jsou dlouhé, už nějakou dobu se platí extra za odbavení kufrů a jídlo? Škoda mluvit, řekne vám většina cestujících. V ekonomické třídě ho aspoň hodně pasažérů na domácích linkách podle mé osobní zkušenosti odmítá.

Zděšení z kontrol

A asi není divu: federální inspektoři kontrolovali nedávno přípravny jídel tři největších dodavatelů amerických leteckých společností: jmenovitě LSG SkyChefs, Gate Gourmet a Flying Food Group. Výsledky byly mírně řečeno znepokojivé: zaměstnanci skladovali jídlo při nesprávných teplotách, používali znečištěné nástroje a někteří zanedbávali osobní hygienu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Vít Pohanka předvídá špatné časy pro podávání jídla na vnitrostátních amerických letech

Na některých pracovištích našli zaměstnanci Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv šváby, blechy a myši. „K záznamům kontrol se dostal celostátní list USA Today a po přečtení výsledného článku, myslím, nepřešla chuť ke svačince v letadle jenom mne,“ říká Vít Pohanka.

Hluk v kabině škodí chuti

V Americe v posledních dnech vzbudily u cestující veřejnosti pozornost zprávy o výzkumu britských vědců: na Univerzitě v Manchestru zjistili, že hluk z leteckých motorů snižuje naši schopnost vnímat chuť pokrmu. Jinými slovy: i když si v letadle dáte třeba kaviár, nebude vám chutnat stejně jako v klidném prostředí.

Ba co víc: pokud budete při jídle poslouchat něco, co vašemu uchu lahodí, vychutnáte víc i samotné jídlo. A vytrvalé pištění leteckých motorů asi lahodí uchu málokoho.

Jako by to nestačilo, letecká společnost Air Continental teď ubrala na chuti k jídlu i těm nejvyhládlejším pasažérům. To když si začala po vzoru evropských nízkonákladových aerolinií před několika dny účtovat několik dolarů i za ty směšné balíčky neslaného, nemastného jídla pochybné kvality, které si kvůli hluku motorů tak jako tak cestující nevychutná.

A když něco podobného zavede jedna společnost, konkurence obvykle brzo následuje. Stravování v letadlech už v Americe nejspíš brzo definitivně odzvoní.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme