Ve Virginii se daří vinařům
Co takhle malý výlet k vinařům? Nebude to ani na Moravu nebo do Francie, ale do Ameriky. Ale ani tam to nebude dnes už tradiční vinařská oblast ve slunné Kalifornii. Podíváme se totiž na severovýchod, kde se za uplynulých 15 let stalo pěstování a produkce vína nejrychleji se rozvíjejícím zemědělským odvětvím. Zavede nás tam zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.
Ještě před dvaceti lety byly ve Virginii pouze 3 vinice, ale dnes je tam 108 úspěšných producentů, kteří ročně prodají skoro 4 miliony lahví kvalitního červeného a bílého vína. Pomohly tomu liberálnější předpisy, ale také vůle a nadšení nových amerických vinařů.
"Motivací přijít do Virginie pro mě bylo přijmout výzvu, dělat něco, co pozvedne tuhle krásnou zemi. A tvrdou prací jsme dokázali, že můžeme mít úspěšný zemědělský podnik, když budeme pěstovat původní virginské hroznové víno," říká typická novodobá americká vinařka Jenni McCloud. Asi před 10 lety se rozhodla opustit počítačovou firmu na Floridě a založila úplně nové vinice Chrysalis Vineyards v Middleburgu, které už mají rozlohu 1 a půl čtverečního kilometru.
Tradiční chardonnay, merlot, ale i u nás neznámý druh norton z původního divokého amerického vína mají výbornou chuť. Pěstování ve slunné, ale deštivé Virgínii je ovšem velmi náročné.
"Největší problém je vysoká vlhkost. Evropské rostliny tady nepřežijí, ale s odrůdami nám pomáhají virginské univerzity. Bojujeme s nemocemi, s plevelem a bouře nám strhávají úponky z drátů. A jak vidíte, je konec července, a prší a prší a také srny nadělají spoustu škody," vysvětluje John Fitter z Piedmont Vineyards & Winery v The Plains.
Jedním ze základů úspěchu je to, že američtí vinaři naplno otevírají své usedlosti turistům. U vinic je kromě zimy každý den otevřené stylové stavení, kde se ochutnává a nakupuje.
"Každý týden k nám přejede 300 až 500 lidí," říká Marc Swedenburg, dcera majitelky vinice Swedenburg Wintry v Middleburgu. "Lidé k nám rádi přijíždějí sledovat sklizeň, ale jezdí k nám na výlety neustále. S klidem můžeme říct, že od jara do podzimu jsme naplno vytížení."
Vinaři si sice stěžují na předpisy o distribuci vína, ale celkově mají od státu Virginie podporu. A vyplatí se to. Ještě více pozvedli zemědělské oblasti a přijíždí za nimi nakupovat víno přes půl miliónu turistů ročně, odevšad z Ameriky i ze zahraničí.