Eurokomisař kritizuje Česko za nezavedení energetické směrnice

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger se kvůli solární elektřině obrací na české politiky. Jak upozorňují Hospodářské noviny, podle něj prý Praha ohrožuje zelenou energetiku v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger oznámil testování evropských jaderných elektráren

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger oznámil testování evropských jaderných elektráren | Zdroj: ČTK

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger podle Hospodářských novin už v polovině prosince napsal ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kubovi a vyjádřil obavy nad budoucností obnovitelné energetiky u nás. Nelíbí se mu hlavně novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou právě dnes projednávají senátoři.

Ta mimo jiné od příštího roku zpětně zavádí takzvanou solární daň 26 procent na výrobu elektřiny z fotovoltaiky. Oettinger také tvrdí, že Česko dosud nezavedlo evropskou směrnici z roku 2009. Za to nám už od ledna hrozí žaloba od Soudního dvora EU.

Novelu vedle eurokomisaře kritizují také výrobci zelené elektřiny. Podle nich diskriminuje malé zdroje na úkor velkých energetických společností. Nesouhlasí především se zrušením pevně stanovených cen pro povinný výkup elektřiny distributorem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé na Rádiu Česko byl

Podle vedoucího oddělení obnovitelných zdrojů energie ministertsva průmyslu a obchodu Pavla Gebauera se v případě solární daně jedná se o odvod, který byl zaveden proto, že solárním elektrárnám byla přiznána vysoká výkupní cena a tím pádem jim plynuly vysoké zisky.

„Odvod jako takový nemá nic společného s Evropskou unií, nebo s právními předpisy EU na podporu výroby elektřiny nebo energie z obnovitelných zdrojů,“ řekl Gebauer ve Světě o druhé na Rádiu Česko.

Před EU se tak kvůli solární dani ministerstvo obhajovat nemusí. Žalobu na Českou republiku ale mohou podat výrobci energie za neochránění investic. Ministerstvo se tak prý snaží s nimi jednat a žaloby odvrátit.

„Nám teď nezbývá nic jiného než vysvětlovat, proč to bylo zavedené, v jaké výši to bylo zavedené, to, že zde byla nedobře vypsaná výkupní cena. Bavit se s nimi, jaké dopady to na ně mělo a jestli to opravdu ohrozilo jejich očekávání, případně jestli jejich očekávání byla oprávněná,“ vysvětlil Gebauer.

V případě směrnice ministerstvo prý začalo pracovat na její implementaci koncem roku 2009 a v polovině 2010 byl připraven hotový zákon. Na podzim roku 2010 byl předložen vládě a od té doby se podle Gebauera táhne legislativní proces.

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Navíc prý směrnice není první legislativní akt EU v této oblasti. Pravidla pro podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů se upravovala už dříve.

„Základní pravidla této směrnice, že podporujeme, že máme systém podpory, to všechno už našem právním řádu je. A budiž důkazem to, že v minulém roce jsme dokonce překročili požadavek, který byl do konce roku 2010 na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ dodal Gebauer.

Úpravy zákona o podporovaných zdrojích energie bude dnes projednávat Senát. Schvalovat má také novelu, která má vyřešit spor ČR s Evropskou komisí ohledně posuzování vlivů na životní prostředí.

Zatímco tuto úpravu kvůli hrozbě sankcí pravděpodobně Senát schválí, sérii změn chystá k zákonu o podporovaných zdrojích energie. Chce třeba omezit výši podpory výroby z bioplynu, zabránit pobírání dvojí podpory za výrobu elektřiny a tepla a upravit podporu výroby tepla z biomasy a geotermálních pramenů.

Martin Křížek, Dana Votýpková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme