Svět uvítal pád Kaddáfího, Libyjce prý čeká lepší život

Libye teď může otočit stránku ve své historii a vydat se na cestu demokracie. V krátkém společném prohlášení to uvedli předseda Evropské komise José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy. V podobném duchu se vyjádřil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjci slaví na náměstí v Tripolisu smrt Muammara Kaddáfího

Libyjci slaví na náměstí v Tripolisu smrt Muammara Kaddáfího | Zdroj: Reuters

A soudí tak například i britský premiér, podle kterého se Libyjcům po desetiletích naskytla naděje na lepší život. David Cameron zároveň ocenil roli, kterou Britové v Libyi sehráli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce evropských států i mezinárodních organizací shrnuje Lubica Bergmanová

O tom, že libyjská válka je u svého konce je přesvědčen i italský premiér Silvio Berlusconi. Zprávu o smrti Kaddáfího komentoval výrokem Sic transit gloria mundi – Tak pomíjí sláva světa.

ČTĚTE TAKÉ: Povstalci se po smrti Kaddáfího chystají vyhlásit svobodnou Libyi

Ještě před několika měsíci vydal mezinárodní trestní tribunál v Haagu na Kaddáfího kvůli zločinům proti lidskosti zatykač. „Je mi líto, že nebude řádně souzen. Existuje totiž nebezpečí, že by se z něj s odstupem času mohl stát hrdina a mučedník,“ upozornil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podle českého velvyslance při NATO Martina Povejšila není Kaddáfího smrt bezpodmínečným důvodem pro ukončení operace severoatlantické aliance v Libyi. Aliance situace bude v nadcházejících dnech vyhodnocovat.

VÍCE O DOPADENÍ KADDÁFÍHO: Kaddáfí je po smrti, v Libyi vypukly oslavy

Britský premiér David Cameron v krátkém prohlášení před svým sídlem před Downing Street označil dnešek za den, kdy je třeba vzpomenout památku všech obětí Kaddáfího režimu, včetně obětí exploze letadla společnosti PanAm nad Lockerbie. Stejně tak i těch, kteří zemřeli při útocích Irské republikánské armády používající, jak Cameron řekl, libyjský semtex.

Předseda britské vlády stál letos na jaře společně s francouzským prezidentem Sarkozym v čele úsilí o mezinárodní pomoc libyjským povstaleckým silám. Smrt Muammara Kaddáfího podle něj znamená začátek nové éry pro svobodnou Libyi, při jejíž obnově je Británie připravena Libyjcům pomoci.

Opatrná reakce USA

Americká vláda je zatím v reakcích na informace o dopadení a smrti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího velmi opatrná. Podle libyjských povstalců, kteří dnes dobyli poslední baštu Kaddáfího stoupenců město Syrtu, podlehl plukovník vážným zraněním. Podle amerického ministerstva obrany se zatím jeho úmrtí nedá potvrdit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američtí představitelé byli v reakci na zprávy z Libye opatrní, informuje zpravodaj Radiožurnálu Vít Pohanka

Opatrnost americké vlády vyplývá ze skutečnosti, že se už v minulosti spálila, když spoléhala přímo na informace i od samotných libyjských povstalců. USA už dříve daly najevo, že by raději viděly Kaddáfího před mezinárodním soudem.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová označila Kaddáfího smrt za odstranění další překážky na cestě Libye k nastolení reprezentativní vlády. I republikánští politici jako význačný senátor John McCain v televizi Fox News, mluví o důležitém přelomu v boji Libyjců za svobodu. Prezident Obama podle očekávání vystoupí a bude na smrt Muammara Kaddáfího reagovat v příštích hodinách.

Pro americkou vládu je však pád Kaddáfího a definitivní nastolení moci povstalecké vlády v Libyi, které Washington podporoval, jednoznačně dobrou zprávou.

Egypt podpořil libyjskou radu

Egyptská vláda reagovala na zprávy o smrti Kaddáfího nezvykle rychle a vyjádřila svou plnou podporu libyjské přechodné radě v jejích dalších krocích ke stabilizaci situace v zemi. V Egyptě zřejmě není žádná politická skupina ani významnější část obyvatel, která by za odchod libyjského diktátora truchlila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci Egypta a syrské opozice shrnul Štěpán Macháček

Novinářka BBC se ptala na názor i příslušníků egyptského kmene Kaddáfa žijícího v oáze Fajum, z něhož pocházel Muammar Kaddáfí. Ti vyjádřili smutek ze smrti soukmenovce, i když s ním v mnohém nesouhlasili, ale nejvíce je rozladil způsob, jak byl diktátor zabit. Podle jejich slov to bylo nechutné a v rozporu s islámskou morálkou.

Sýrie, jejíž diktátor Bašár Asad s Kaddáfím spolupracoval, se k završení libyjské revoluci nevyjádřil. Arabské televize však přinesly rozhovor s představiteli Syrské národní rady, což je exilové sdružení opozičníků, které by rádo hrálo podobnou úlohu jako libyjská přechodná rada. Tito opozičníci řekli, že vítají osvobození Libye, ale nepřáli by si, aby v Sýrii probíhal boj proti režimu tak násilně jako v Libyi.

Libyjská revoluce stála asi 50 tisíc životů, zatímco nepokoje v Sýrii mají 3000 obětí a v Egyptě 800. Dá se však očekávat, že dnešní události budou mít vliv na situaci i v dalších arabských zemích. V reakci na Kaddáfího smrt vyšli v Sýrii lidé znovu do ulic.

Vít Pohanka, Lubica Bergmanová, Ivan Kytka, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme