V Lichtenštejnsku se bude hrát s míčem Jabulani

Čeští fotbalisté se v lichtenštejnském Vadúzu připravují na svůj třetí zápas v evropské kvalifikaci. Před zítřejším soubojem se sto devět a čtyřicátým týmem světového žebříčku si večer naposledy vyzkoušejí trávník tamního stadionu, a také nepříliš populární míče.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

míč Adidas Teamgeist

míč Adidas Teamgeist | Foto: Jan Rosenauer

„Ten balón je kompletně bláznivý," říkal například Radiožurnálu během šampionátu v Jižní Africe bývalý gólman Liverpoolu Bruce Grobbelaar.

Pro brankáře noční můra

Na vlastnosti míče Jabulani si v létě stěžovali také španělský brankář Iker Casillas, Ital Gianluigi Buffon a na nepředvídatelné jevy upozornili v závěru Mistrovství světa také vědci z kosmické agentury NASA.

Že je se chová Jabulani ve vzduchu jinak, než třeba dřívější modely v té době neušlo ani Petru Čechovi.

„On má dvě fáze letu. Vlastně během toho letu se zdá, že ještě jakoby zrychlí ve chvíli, kdy to nikdo nečeká,“ prohlásil český brankář ještě před pár měsíci, ale teď už to tak dramaticky nevidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Míč Jabulani - noční můra i výhoda

„Je to rozdíl, ale ten míč je stejný pro nás jako pro Lichtenštejnsko. Spousta týmů s ním hraje. Budeme s ním hrát ve Španělsku. Takže myslím, že je zbytečné se na míč vymlouvat,“ říká Petr Čech.

Hráči můžou z vlastností míče těžit

Zatímco pro brankáře je obecně každý nový balon horší, pro fotbalisty v poli to může být obráceně. A dokazují to i slova reprezentačního stopera Romana Hubníka .

„Je nepříjemný hlavně při odkopech gólmana, protože ke konci letové fáze mění směr, takže pro obránce hodně nepříjemné. Na druhou stranu toho musíme využít na nějaký rychlý break,“ myslí si Roman Hubník, který bude do míče především hlavičkovat a kopat i v úterý od osmi hodin večer, kdy začíná kvalifikační duel v Lichtenštejnsku.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme