Parlament, Senát i Kramářova vila se otevřeli pro veřejnost

U příležitosti státního svátku jsou dnes pro veřejnost otevřena sídla českého Parlamentu. Lidé si můžou v malostranských palácích Poslanecké sněmovny a Senátu prohlédnout reprezentační sály i další prostory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kramářova vila se otevřela v den státního svátku veřejnosti

Kramářova vila se otevřela v den státního svátku veřejnosti | Foto: Tomáš Adamec

Den otevřených dveří dnes začal také ve vládní Kramářově vile.

Vila se otevírá pro veřejnost pouze jednou ročně, takže návštěvníci mají dnes jedinečnou příležitost navštívit sídlo prvního československého premiéra Karla Kramáře. Prohlídky pro veřejnost začaly brzy ráno. Přes celý den se tu vystřídá řada průvodců, kteří si berou lidi postupně dovnitř.

K vidění je ale pouze malá část vily, a to velká jídelna, malý salonek, pracovna a kulečníkový sál. Prohlídka končí procházkou zahrady, ze které je jedinečný výhled na Prahu.

„Je to novobarokní styl s výraznými secesními prvky, takže jde poměrně o těžko zařaditelný styl. Architektem byl Friedrich Ohmann, který si ale zřejmě nechal hodně mluvit do své práce od paní Naděždy Kramářové a proto dům dopadl takhle. Kvůli těžko zařaditelnému stylu ale nemůžeme říkat, že by šlo o nepovedenou stavbu,“ popsal vilu průvodce Petr Musil.

V Kramářově vile současný premiér Nečas nebydlí, posledním premiérem, který zde bydlel, byl Vladimír Špidla.

Dnes se využívají prostory k oficiálním návštěvám a tiskovým konferencím. Za den se ve vile tradičně vystřídá kolem dvou tisícovek lidí. Menší fronta se zde vytvořila už kolem deváté hodiny ranní. Poslední návštěvníci budou do vily vpuštěni v 16 hodin.

Zuzana Filípková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme