Londýn odškodní české dědice obrazů z Britského muzea

Britská vláda vyplatí odškodné 175.000 liber dědicům čtyř obrazů z pozůstalosti brněnského židovského právníka Arthura Feldmana. Plátna, která za druhé světové války uloupili nacisté, se teď nacházejí v Britském muzeu v Londýně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

galerie

galerie | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Jde o čtyři kresby ze sbírky brněnského právníka Arthura Feldmana, které příslušníci nacistické tajné policie ukradli z jeho domu za druhé světové války. Jednotliví členové Felmanovy rodiny byli zatčeni, mučeni a celá řada z nich zahynula v koncentračních táborech.

Feldmanova sbírka čítala na 750 děl. Čtyři dotyčné kresby z dílen starých mistrů se v roce 1946 staly akvizicemi Britského muzea. Podle agentury AP se Feldmanův vnuk Uri Peled nyní dohodl s muzeem na vyplacení náhrady za tyto kresby, které tak zůstanou v muzejní sbírce. Peled řekl, že dědeček by si jistě přál, aby byly přístupné veřejnosti a výzkum.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme