New York sužuje týdenní výpadek elektřiny po opakovaných smrštích

Nejenom Česko a Evropu, ale také Ameriku sužují nebývalá vedra. Situace je o to dramatičtější, že z různých důvodů dochází k rozsáhlým výpadkům elektřiny, takže se lidé ocitají bez poslední záchrany - bez klimatizace. Asi nejdramatičtější situace je na předměstí New Yorku v Queens.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států | Foto: Milan Kopp

Teď je sice v New Yorku a jinde na východním pobřeží trochu chladněji, tedy v uvozovkách jen kolem 32 stupňů Celsia ve stínu, zato to zpestřují silné bouřky. Naštěstí to nejsou hurikány. Tropická bouře Beryl se atlantickému pobřeží vyhnula a rozplynula se u pláži v Massachusetts. Ale na elektrické vedení to stačí. V jižním státě Missouri přišlo i několik set lidí o střechu nad hlavou, ale dodávky elektřiny se už podařilo obnovit. Horší situace je v tomto směru na severovýchodně USA na předměstí New Yorku, kam v pátek opakovaně udeřila smršť.

Jako prokletý je severozápad čtvrtě Queens. Technické čety tam provedly už mnoho oprav, ale opakovaná série bouří opět strhla vedení. Společnost Consolidated Edison už zprovoznila elektřinu pro asi 15 tisíc lidí, ale bez proudu je 48 tisíc obyvatel. To je pro představu město velké jako třeba naše Mladá Boleslav. Tito lidé jsou v současných vedrech bez elektřiny, a tedy bez klimatizace už týden. Trpí hlavně staří lidé. Guvernér Pataki a starosta Bloomberg už žádají, aby bylo postižené místo prohlášeno za oblast národní katastrofy.

Hurikány, tornáda, ale i obyčejné bouře jsou na americkém kontinentu daleko silnější než v naší klidné střední Evropě. Ale přece jenom takový opakovaný výpadek není neobvyklý. Amerika je samozřejmě země s nejmodernějšími technologiemi na světě, má vyspělou infrastrukturu, ale obyčejná elektrická síť tu patří ke slabším místům. Komunální vedení je většinou umístěno na dřevěných sloupech, které někdy vypadají dost chatrně. Našinec také žasne i nad spletí podivně propletených drátů u různých převaděčů. Skoro bych Američany podezříval, že si s elektrikou tolik nelámou hlavu prostě proto, že jejich 110 voltů není tak nebezpečných jako našich 220.

Čety společnosti Consolidated Edison, která zodpovídá za většinu sítí v Queens, teď ale pracují bez ohledu na to, že už týden skoro nespí. Zatím se ale její zástupci neodvažují odhadovat, kdy opravy skončí. Ještě po dnešku může být bez energie až 25 tisíc domácností. Společnost také musí stabilizovat opravy ve čtvrtích Astoria, Long Island City, Woodside, Sunnyside, Hunters Point a na jiných místech zasažených smrští, kde se podařilo udržet dodávky elektřiny jen za cenu provizorních oprav. Někteří newyorští zákonodárci také navrhují, aby na Consolidated Edison bylo uvaleno vyšetřování.

Bez ohledu na to, jestli dorazí federální finanční pomoc, zorganizovalo město a stát New York rozsáhlou pomoc. Vozy rozvážejí do ulic bezplatné potraviny, pití a velké zásoby hlavně suchého ledu. Jen včera Červený kříž rozdal v Queens 25 tisíc denních dávek potravin a nápojů. Hodně se také mluví o ztrátách malých podniků, který může hrozit i krach. Pokud prokáží podle předchozího zdaňování, že nezaviněně přicházejí o zisk, měly by dostat náhrady ve výši asi tisíc dolarů denně, tedy už osm tisíc dolarů.

Nejhorší vedra panují v Kalifornii

Velká vedra na většině území Spojených států si vyžádala už více než dvacet mrtvých a rozsáhlé škody. Nejhorší situace je teď na pacifickém pobřeží v Kalifornii, kde na většině míst přes den ve stínu neklesají teploty pod 40 stupňů Celsia.

Ve střední a severní Kalifornii dosahují teploty ve stínu v Morgan Hills, ve Fresnu, Stocktonu, Bakersfieldu a jinde 43 až 45 stupňů ve stínu. Ve Stocktonu musela být evakuována i nemocnice, kde klimatizace prostě nestačila teploty z rozpálených střech uchladit. V celé Kalifornii dochází k výpadkům elektřiny, protože všichni mají naplno puštěné klimatizace s velkou spotřebou.

Ohromné jsou také škody na přírodě. Nejhorší jsou blesky, které způsobují ve vysušeném porostu rozsáhlé požáry. V okolí Yucca Valley a v okolí San Bernardina zničily stovky čtverečních kilometrů lesů, polopouštních porostů, ale také stovku obytných domů. Ohrozily i historická studia hollywoodských filmových westernů v Pioneertownu. Tyto požáry se už podařilo uhasit, ale blesky nanovo zapálily křovinaté porosty na východ od San Diega. Na kalifornském ostrově Santa Catalina shořelo za dvě hodiny na 40 procent porostů.

Teploty v obávaném kalifornském Death Valley už několikrát překročily 50 stupňů Celsia ve stínu. Minulý týden dokonce v tomto čarokrásném národním parku naměřili 128 Fahrenheita, tedy 53 stupňů Celsia. Meteorologové ale zatím nepředkládají, že by tento týden padl teplotní rekord v Kalifornii. Ten zatím tvoří 56,7 stupňů Celsia, které v Death Valley naměřili v roce 1913. Jde zatím o rekordní teplotu na západní polokouli a druhou nejvyšší teplotu naměřenou ve stínu na Zemi.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme