Přes 360 mrtvých po požáru vlaku v Egyptě

Celkem 366 lidí uhořelo v ohnivém pekle, ve které se změnil vlak jedoucí z Káhiry do jihoegyptského Luxoru - tak zní konečná bilance této největší železniční tragédie v historii Egypta. Většina lidí uhořela, jiní zahynuli při skoku z rychle jedoucího vlaku. Záchranné práce už skončily. Požár pravděpodobně způsobil malý plynový vařič, na kterém si cestující i přes zákaz ohřívali jídlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

shořelý vlak

shořelý vlak | Zdroj: ČTK

Oheň zachvátil poslední vagony 2. a 3. třídy a rychle se rozšířil, protože hořící vlak jel v plné rychlosti ještě sedm kilometrů, než ho strojvedoucí zastavil. To přinutilo cestující vyskakovat za jízdy. Strojvedoucí si hned neuvědomil, že v zadní části soupravy hoří. Když ale zjistil, co se stalo, hořící vozy odpojil. Celkem shořelo sedm vagónů.

Většina cestujících jela do jižního Egypta na oslavu svátku obětování, který patří k nejvýznamnějším slavnostem islámského kalendáře.Podle informací našeho velvyslanectví v Káhiře by mezi oběťmi neměli být žádní čeští občané. Zahraniční turisté totiž většinou na této trase používají moderní klimatizované vlaky a cestují první nebo druhou třídou.

Podle egyptské tiskové agentury MENA způsobil požár malý plynový vařič, které cestující ve vlacích bez jídelních vozů i přes zákaz používají. Ředitel egyptských státních železnic ale tvrdí, že přesná příčina neštěstí není zatím známa.

Markéta Kaclová, Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme