Ministerstvo obrany odmítá spojitost jednání o radaru s dodávkami dalšího vojenského vybavení

Američané by k nám do České republiky mohli poslat nejen radar ale také další armádní vybavení. Podle České televize se jedná o dopravní letadla a systém protivzdušné obrany. Ačkoli české ministerstvo obrany narozdíl od Polska nechce spojovat jednání o radaru s dodávkami dalšího vojenského vybavení - zdá se, že paralelní vyjednávání mohou odstartovat. České televizi to potvrdil náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar

protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Jak řekl, požádali jsme o součinnost při akvizici dvou středních dopravních taktických letounů a jednat by se mělo i o protiraketové obraně. Česká armáda by tak mohla dostat od Američanů dva letouny typu Hercules, do kterých se vejdou i větší náklady.

Ministerstvo obrany ústy svého mluvčího Andreje Čírtka popřelo, že by součástí jednání o radaru byl i požadavek na modernizaci výzbroje pro českou armádu. Také vicepremiér Alexandr Vondra pro MF Dnes řekl, že jednání o letounech nejsou v žádném případě spojená s radarem, podle něj se vedou souběžně a v případě, že se dovedou do konce, bude Česká republika za ně platit. Podle Vondry tedy rozhodně námá jít o handl typu něco za něco.

Na druhé straně se ale mluví také o speciální ceně za tato letadla - mají být zlevněná a i předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím si myslí, že by Praha mohla využít vstřícnosti Američanů, pokud dostanou souhlas s umístěním radaru v České republice.

Milan Kopp, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme