Aero zásobí Brazílii díly na nový vojenský letoun. Do zakázky vložilo přes miliardu

Český výrobce letadel Aero Vodochody posílá do Brazílie další díly pro vojenské přepravní letadlo Embraer KC-390. Aero do výroby investovalo přes miliardu korun, podobnou částku by mělo inkasovat od výrobce každý rok, až se rozjede sériová produkce. Nový letoun, který bude konkurovat známým americkým herkulesům, tento týden úspěšně absolvoval první testovací let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Embraer KC-390

Embraer KC-390 | Foto: Aero Vodochody

„Je to největší letecký a vojenský mezinárodní projekt České republiky vůbec,“ popisuje prezident Aera Ladislav Šimek s tím, že na projektu spolupracuje asi šedesátka českých dodavatelů.

„V Aeru program KC-390 zaměstná přibližně 200 lidí a předpokládáme, že zhruba stejný počet to bude u českých dodavatelů,“ říká ředitel strategie Petr Řehoř.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českou zakázku na výrobu dílů pro nový brazilský transportní letoun se zajímal Jaroslav Skalický

Aero vyrábí pro embraer náběžné hrany křídel, všechny dveře a hlavně zadní část trupu s nákladní rampou.

Zadní část trupu je přibližně stejně velká jako u známých dopravních letadel boeing nebo airbus. Pokud by embraer přepravoval vojáky, vejde se jich do celého letadla 80. Může ale naložit i tři vojenská auta nebo jeden transportér Pandur. A také může sloužit jako tankovací letadlo.

Brazilské KC-390 budou na trhu konkurovat americkým transportním vojenským letounům značky Hercules.

„Ve srovnání s nimi je (embraer) rychlejší a výrazně levnější letadlo. Je přizpůsobené na všechny klimatické podmínky,“ říká Šimek. Podle něj už brazilská armáda závazně objednala 28 letounů typu KC-390.

„A partnerské země projektu, což jsou České republika, Portugalsko, Chile, Argentina a Kolumbie, představují ještě další objednávku na 32 letadel,“ dodává s tím, že už v tuto chvíli jsou zájemci z řad dalších států.

Letadlo Embraer KC-390 teď prochází certifikací. Až skončí, rozjede se sériová výroba.

Jaroslav Skalický, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme