Banky jsou i podle nových testů ČNB odolné vůči rizikům

Banky v Česku jsou dostatečně odolné vůči případným negativním šokům. Potvrzují to výsledky zátěžových testů bankovního sektoru k 30. září. Podle nich by český bankovní sektor výrazný propad ekonomiky ustál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Prostřednictvím zátěžových testů Česká národní banka pravidelně hodnotí dopady výrazně kritických a málo pravděpodobných scénářů budoucího vývoje ekonomiky na odolnost domácího bankovního sektoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky jsou i podle nových testů odolné vůči rizikům. Téma pro ředitele odboru finanční stability ČNB Jindřicha Fraita

Výsledky nejnovějších testů ukazují, že banky by neohrozila ani kombinace nepříznivého vývoje domácí i zahraniční ekonomiky a nejistota na finančních trzích vyvolaná problémy s financováním vládních druhů.

Ve všech scénářích by si bankovní sektor udržel kapitálovou přiměřenost nad osmi procenty, což je minimum požadované centrální bankou, potvrdil ředitel odboru finanční stability centrální banky Jindřich Frait.

„Banky mají dvě linie obrany proti případným ztrátám. Zaprvé mají kapitálový polštář, což znamená, že drží mnohem více kapitálu, než je regulatorně nutné. Základní linií obrany je použití provozních zisků, a teprve pokud ani jedna z linií obrany nebude stačit, by banky musely navyšovat kapitál. Nám i v tom dramatickém scénáři vyšlo, že celkem by bankovní sektor musel navýšit kapitál o deset miliard korun, což je velmi malá částka,“ uvedl Frait.

České testy se od evropských liší

Zátěžové testy, kterými v červenci tohoto roku prošlo 91 evropských bank, příliš respektu nevzbudily a ukázalo se, že oprávněně. Irské banky, které nyní krachují, z nich totiž vyšly jako zdravé. Podle Franta jsou ale české testy odlišné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zátěžových testech bank hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu Jiří Schwarz z VŠE v Praze

„Evropské testy byly výsledkem politického zadání, které říkalo, že ve velmi krátké době je nutno otestovat vybrané velké evropské banky a výsledky zveřejnit. Naopak my testujeme celý bankovní sektor, tedy všechny banky, a hodnotíme schopnost celku ustát zátěž, kterou na ekonomiku a bankovní sektor uvalujeme. Také je třeba říct, že naše zátěž je mnohem výraznější,“ vysvětlil Frait.

Jiří Schwarz, vedoucí katedry ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE, připomněl, že výsledek testu je důležitou zprávou zejména pro klienty bank, ale i pro vládu a investory. „Vytvářejí pocit jistoty investování v České republice. Ukazuje se, že i při velmi přísném zátěžovém testu banky obstály,“ podotkl Schwarz.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme