Brusel: Londýn a Madrid poškozuje cestující kuřáky

Bruselská exekutiva kritizuje Velkou Británii a Španělsko za šikanování cestovatelů. Kterýkoli občan unie si může v jiné členské zemi koupit pro svou osobní potřebu tolik cigaret a alkoholu, kolik chce, a nikdo mu v tom nesmí bránit. Toto pravidlo ale podle Evropské komise Británie a Španělsko porušují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety, dýmky

cigarety, dýmky

Jak připomíná bruselská zpravodajka Českého rozhlasu Pavla Kvapilová, nakupování tohoto zboží v jiné než vlastní zemi je přitom kvůli cenovým rozdílům v unii běžné. V Británii pohraniční policie a celníci zboží přivážené z kontinentu zabavují a navíc ukládají pokuty. Španělé pro změnu brání cizincům, aby tamní levné cigarety vyváželi a berou jim je na letištích či na hranicích.

Komise ale varuje, že takové praktiky nejsou možné. Obě země naléhavě upozornila, že pohraniční orgány nemají právo zabavit zboží, které si lidé vezou z jiné unijní země pro osobní spotřebu nebo nekomerční účely tedy například jako dárky nebo pití na svatbu. Nesmějí také bránit vývozu jen proto, že jim připadá, že cestující mají u sebe více cigaret, než sami vykouří.

Pavla Kvapilová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme