Centrální banka proti kontroverzní novele zákona o bankách

Už do druhého čtení se dostala kontroverzní novela zákona o bankách. Ta slibuje zvýšit náhrady klientům zkrachovalých bank až do výše 4 milionů korun. Proti se postavila Česká národní banka, fond pojištění vkladů, bankovní asociace a některé další organizace. Vadí jim mimo jiné to, že náhrady budou vypláceny i za anonymní vklady a to prý nahrává spekulantům, kteří pohledávky mohli nakupovat s výraznou slevou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Václav Šedý

Odškodnění do výše až 4 milionů korun slibuje klientům tří zkrachovalých bank - Kreditní banky Plzeň, Union Banky a Plzeňské banky - novela zákona o bankách. Návrh mají na stole poslanci. Podle některých expertů ale novela obsahuje závažné nedostatky.

Vrchní ředitelka centrální banky Michaela Erbenová za jednu z hlavních chyb považuje to, že peníze by mohli získat i spekulanti, kteří skoupili pohledávky klientů.

"Tento princip nahrává spekulantům, kteří od klientů často pod tlakem kupují pohledávky. Jde proti smyslu právní úpravy pojištění pohledávek vkladů, protože tímto smyslem je ochrana drobných vkladatelů," soudí Erbenová.

Podle některých tvrzení by na tomto zákonu vydělala hlavně Česká pojišťovna, která v minulosti skoupila pohledávky klientů zkrachovalých finančních domů. Na to upozorňuje i zpráva České národní banky z letošního května, kterou má Radiožurnál k dispozici. Fond pojištění vkladů by měl České pojišťovně údajně vyplatit mezi 9 až 12 miliardami korun. Tuto interpretaci ale pojišťovna striktně odmítá.

Tajemník České pojišťovny Richard Kapsa takovou výši částky označil za naprosto nesmyslnou: "Částka, kterou Česká pojišťovna klientům bývalé Kreditní banky Plzeň vyplácela, činí celkově zhruba 1,7 miliardy korun. Pojišťovna tím v té době dorovnávala částku, kterou lidé dostávali u jiných bank, kdy ten limit činil až 4 miliony korun, a právě v případě Kreditnía průmyslové banky a dalších dvou bank ta částka tak vysoká nebyla a my jsme se rozhodli ji klientům dorovnat, aby zůstala zachována stabilita bankovního sektoru."

Ve své zprávě ČNB doslova píše: "Poslanci se zřejmě snaží tímto návrhem (novely zákona - pozn. red.) vrátit zpět peníze České pojišťovně, která v minulosti dobrovolně platila náhrady vkladatelům jedné z bank, sledující tím nějaký svůj podnikatelský záměr, což bylo její právo. Nyní Česká pojišťovna zřejmě shledala tehdejší postup pro sebe nevýhodným a snaží se dostat peníze zpět na úkor Fondu pojištění vkladů a tím pádem na úkor všech bank, které do fondu přispívají." Něco takového ale Česká pojišťovna prostřednictvím tajemníka Richarda Kapsy odmítá. "V té době se nejednalo o žádný podnikatelský záměr, byla to snaha České pojišťovny zabránit v tehdejší době destabilizaci bankovního sektoru a odškodnit o vlastní vůli klienty, kteří by dostali výrazně méně peněz než u jiných v té době také zkrachovalých bank. U nich stát rozhodl o tom, že budou odškodněni až do výše 4 milionů. A protože u Kreditní banky to v té době nebylo, tak jsme se její klienty rozhodli odškodnit z vlastních peněz," říká Kapsa.

Novelu zákona v navrhované podobě kritizuje i Parlamentní institut, který dbá na to, aby naše zákony byly v souladu s evropskými. Josef Palán vidí problém v tom, že by měly být vyplaceny náhrady i za anonymní vklady. "To znamená certifikáty, dluhopisy, které předloží pouze doručitel, není to identifikovaná osoba jako je nutné u ostatních vkladů. A to právo Evropských společenství nepřipouští, aby z Fondu pojištění vkladů byly vyplaceny anonymní vklady."

Milan Kopp, Jitka Hanžlová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme