Česká ekonomika má dobré výhledy. Mnoho lidí ale neumí hospodařit

Přestože dnešní den přinesl dvě poměrně dobré zprávy pro českou ekonomiku, stále více se ukazuje, že mnoho lidí hospodařit neumí. Oproti loňsku totiž vzrostl o více než padesát procent počet žádostí o konzultaci týkající se dluhů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sleva

Sleva | Foto: Tomáš Adamec

Dnes dopoledne nejprve centrální banka oznámila, že zátěžový test dopadl pro všechny v Česku působící bankovní domy dobře a že jim nehrozí potíže podobné třeba těm irským. O pár hodin později Evropská komise zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek a ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Před půl rokem přitom odhadovala, že hrubý domácí produkt vyroste o 1,6 procenta. I výhled na další léta je poměrně dobrý. „Ukázalo se, že v letošním roce se české ekonomice daří o něco lépe, než všichni předpokládali,“ podotkl analytik ČSOB Petr Dufek.

Oproti Evropské komisi je ale Dufek konzervativnější. „Náš odhad na příští rok je 1,8 procent. A ještě pořád si říkám, jestli to není přeci jen hodně, vzhledem k tomu, co se dá očekávat v zahraničí,“ řekl Petr Dufek.

I přes relativně optimistické prognózy, by se vláda měla podle něj nicméně nadále držet svého balíčku úspor. „Rozpočet na příští rok je založený na poměrně optimistickém odhadu. Pokud by se situace vyvíjela tak přesně, jak předpokládá Komise, tak by vláda získala zhruba tolik peněz, kolik si myslí, že získá,“ vysvětlil Dufek.

Mnoho lidí hospodařit neumí

Jakkoli se mohou makroekonomické údaje o celém státním hospodářství jevit dobře, pro většinu lidí je mnohem důležitější, jak vyjdou s penězi, které mají v peněžence. A ukazuje se, že mnoho lidí si s tím poradit neumí. Dokládá to dnešní údaj, že oproti loňsku vzrostl o více než padesát procent počet žádostí o konzultaci týkající se dluhů, se kterými se lidé obracejí na občanské poradny.

„Bohužel je to tím, že lidé se stále více dostávají do problémů a problémy se jim neustále prohlubují. Protože jednu půjčku vytloukají další půjčkou,“ přiblížil ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Typický klient občanské poradny má podle něj hned několik úvěrů. „Většinou ani neví, v jaké výši. Jeho věk se pohybuje mezi třiceti a padesáti lety. Půjčka většinou pochází od nebankovní instituce. Mírně nám tady převažují ženy,“ popsal Skalický.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme