Česká ekonomika může příští rok dramaticky zpomalit

Zpomalení české ekonomiky v roce 2012 bude zásadní a dramatické. Tvrdí to ekonom Next Finance Vladimír Pikora. České hospodářství je totiž navázané na německé, které podle posledních zpráv v příštím roce značně zpomalí. Navíc česká ekonomika už nyní roste pomaleji než německá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

„My nemáme nic, co by nás drželo nad vodou,“ upozorňuje Pikora. Pokud by podle něj Německo mělo v příštím roce růst o 0,8 procent, což odhadují respektované německé instituty, obává se, že v roce 2012 neporoste česká ekonomika ani o tyto desetiny procenta. „A budeme rádi, když porosteme v intervalu 0,1 až 0,6. Zpomalení ekonomiky bude dost zásadní a dramatické,“ obává se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Next Finance Vladimír Pikora ve Světě o osmé.

Ministerstvo financí i Česká národní banka přitom vycházejí z výrazně vyššího odhadu růstu. „Jeden procentní bod u HDP vytváří schodek zhruba 10 miliard. Obávám se, že budeme asi dva procentní body pod tím, co ministerstvo financí očekává. Takže to bude nečekaný deficit kolem 20 miliard korun,“ odhaduje Pikora.

Podle něj je možné, že se tak opět zvýší DPH. „Takže v příštím roce nevzroste DPH jenom jednou, ale dvakrát. Velmi to připomíná situaci na konci roku 2008, kdy se na svět valila recese. V tu dobu také ministerstvo financí neočekávalo, že by ekonomika mohla zpomalit,“ dodává Pikora s tím, že veřejné finance v roce 2012 skončí hůř, než se nyní očekává.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme