Čeští živnostníci mají nejnižší zdanění ze všech okolních států

Dnešek je posledním dnem pro odevzdání daňového přiznání. Termín se netýká jen poplatníků, kteří využívají služeb daňového poradce. Finanční správa očekává, že přiznání k dani z příjmů podá do dneška kolem 1 milionu 300 tisíc fyzických osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Příjem z daně do státního rozpočtu budou představovat necelé dvě miliardy korun. Zhruba stejně inkasoval stát i za rok 2011. Ještě před pěti lety přitom získal stát od živnostníků na daních z příjmu 17 miliard korun. Když pak stát zrušil povinnost platit minimální daň 20 000 korun, příjmy se razantně snížily.

Nedávno na to na sjezdu ČSSD velmi nešťastným způsobem upozornil Jan Mládek, stínový ministr financí. A ještě před tím skutečný ministr financí Miroslav Kalousek. Tomu se nelíbí nízké daně z příjmu živnostníků a drobných podnikatelů.

Těch je zhruba milion a odvádějí na daních ani ne dvě miliardy. Vedle toho čtyři miliony zaměstnanců platí státu daně ve výši přes 80 miliard korun. Ministr to považuje za nespravedlivé a rád by odvody srovnal.

Daně můžete zaplatit i přes internet, je to jednoduché a bezpečné

Číst článek

Odborníci se shodují, že ten velký rozdíl ekonomice neprospívá. Na trhu práce to zaměstnance znevýhodňuje, jedním z důsledků je, že řada firem platí své pracovníky švarcsystémem, a na to zase doplácí státní rozpočet.

Čeští živnostníci mají skutečně zdaleka nejnižší zdanění ve srovnání s okolními státy, v Maďarsku dokonce platí víc než zaměstnanci. Z údajů poradenské společnosti KPMG například vyplývá, že český živnostník s ročním příjmem 360 000 korun odvede na daních a odvodech přes 12 procent z příjmu, V Německu by to bylo přes 40 procent, a v Maďarsku dokonce přes 50 procent.

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Úsporný balíček, který začal platit od 1. ledna, ztížil živnostníkům podmínky. Balíček omezil výdajové paušály, zavedl dodatečnou daň z příjmů nad 100 tisíc korun. Tím se však obrovský rozdíl ve zdanění živnostníků a zaměstnanců nezmění.

Na druhé straně odborníci upozorňují na to, že porovnávat život živnostníků a zaměstnanců pouze z hlediska daní není správné. Drobní podnikatelé se sami musí starat o zakázky, nemají placenou dovolenou.

A ze studie americké instituce Equal Employment Oportunity, která sleduje rovné pracovní možnosti, dokonce vyplývá, že české domácnosti odkázané na osobu samostatně výdělečně činnou jsou dvakrát víc ohroženy chudobou než domácnosti, kde příjem pochází ze zaměstnání.

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme