ČEZ chce ovládnout bulharské, slovenské i rumunské distributory

Nejpozději do konce roku chce energetická společnost ČEZ převzít kontrolu nad třemi bulharskými distributory elektřiny. Právě ty by měla získat z privatizace v této balkánské zemi. Česká energetická skupina se snaží ovládnou také Slovenské elektrárně a 2 rumunské distributory. To je ale běh na delší trať, řekl Radiožurnálu šéf ČEZu Martin Roman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Bulharsko, Slovensko a Rumunsko - to jsou země, které teď nejvíce poutají pozornost domácí energetické společnosti ČEZ. Ta by měla do konce roku ovládnout 3 bulharské distributory elektřiny a další zahraniční investice jsou ve fázi intenzivního vyjednávání. Radiožurnálu to potvrdil generální ředitel ČEZu Martin Roman. "Na Slovensku byla v minulém týdnu podaná nabídka. Dnes probíhá vyhodnocování poradcem. 12. srpna se sejde privatizační komise, která rozhodne co dál. Tady si myslíme, že je to nejkomplikovanější proces a čekáme do kocne roku konečné rozhodnutí a převezetí akcií. V oblasti Rumunska je poměrně ambiciózní plán prodat dvě distribuční společnosti. Nabídka by se měla podávat 22. září."

Analytici z oblasti energetiky ale tvrdí, že ovládnutí Slovenských elektrární a bulharských či rumunských distributorů nepřinese českému zákazníkovi levnější dováženou elektřinu. "Možná mimo akvizici slovenských elektráren to pro domácí spotřebitele nebude mít žádný velký vliv, říká analytik investiční banky J and T Michal Šnobr. "Na druhou stranu ČEZ je ve fázi, kdy vytváří obrovské finanční zdroje, a považuju jako analytik za velmi rozumné že tyto zdroje nyní používá na akvizice v jihovýchodní Evropě a vůbec v okolí České republiky."

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme