ČNB zpochybňuje požadavek odborů na mzdy

Česká národní banka považuje požadavek odborů, aby v příštím roce vzrostly nominální mzdy o deset procent, za nadnesený a nerealistický. Cíl odborů je podle ředitele měnové sekce ČNB Aleše Čapka zhruba tři až čtyři procentní body nad úrovní průměrných nominálních mezd, která by podle centrální banky zajišťovala makroekononickou stabilitu a nevyvolávala by nákladovou inflaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nastávající guvernér ČNB Zdeněk Tůma považuje za velmi důležité prosincové setkání s odbory, které se koná před kolektivním vyjednáváním o mzdách. Upozornil, že v loňském roce došlo při setkáních odborů s ČNB k významnému sblížení ekonomického pohledu obou stran. „Loni požadavky odborů celkem odpovídaly ekonomické situaci, těžko předjímat letošní situaci,“ dodal.

O možnostech mzdového vývoje budou představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů jednat na pravidelné schůzce s radou České národní banky 18. prosince.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme