ČOI loni udělila pokuty v rekordní výši. Přesáhly 80 milionů korun

Celková hodnota pokut, které loni firmám dala Česká obchodní inspekce, byla nejvyšší v historii. Přesáhla 80 milionů korun. To je o dvacet milionů víc než v předchozím roce. Nejvyšší možné pokuty dostaly hned dvě firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspekce ČOI na tržnici

Inspekce ČOI na tržnici | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Česká obchodní inspekce udělila loni celkem 13 tisíc pokut. Podle serveru Aktuálně.cz, který má čísla k dispozici, se jejich počet snižuje. Třeba předloni jich inspektoři firmám dali téměř o tisícovku víc. Oproti tomu ale hodnota peněžních postihů roste.

Například před pěti lety se jejich celková výše sotva přiblížila ke 40 milionům. To není ani polovina z toho, co na pokutách inspekce vybrala v loňském roce.

Maximální možnou pokutu, tedy pět milionů korun, dostala realitní kancelář Prolux Consulting za nepravdivé informace o uzavírání smluv. Stejnou částku musí zaplatit také čerpací stanice Oil Group, která nedostala pokutu poprvé. Jak uvádí Aktuálně.cz, několik měsíců předtím se jí nevyhnul peněžitý trest ve výši dvou milionů.

Nejčastějším důvodem bylo závažné porušení norem. A zhruba jeden milion korun vyměřila inspekce dalším šesti firmám.

Nejčastěji inspekce pokutuje prodejce pohonných hmot. Inspektoři loni dali skoro třicet pokut ve výši čtvrt milionu. A mezi nimi vedou právě čerpací stanice. Vedle zmiňované Oil Group inspekce pokutovala také například Tank Ono nebo Intergaz.

Nejsou to ale jenom čerpací stanice, kde inspektoři loni našli řadu nedostatků. Peněžité tresty od nich dostaly třeba i maloobchodní řetězce Ahold a Tesco v Kroměříži nebo několik organizátorů předváděcích akcí.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme