ČTÚ nařídil exekuci na společnost Telefónica a podal na ni trestní oznámení

Český telekomunikační úřad nařídil exekuci na společnost Telefónica a podal na ni trestní oznámení. Opětovně totiž nepřipojila 1500 klientů firmy Aspekt Invest. Mezi firmami je obchodní spor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

Klienti Aspekt Investu byli odpojeni, protože společnost údajně neoprávněně přeprodávala SIM karty dalším zájemcům.

ČTÚ v pondělí vydal předběžné opatření, kterým Telefónice nařídil, aby odpojeným klientům začala bezodkladně znovu poskytovat služby. Telefónica ale rozhodnutí nerespektovala.

„Proto ČTÚ dnes nezbylo než využít instrumentů, které mu správní řád dává, a zahájil exekuci nepeněžitého plnění formou donucovacích pokut. Dnes to bylo 50 tisíc, celkově to může být až 100 tisíc korun,“ vysvětluje mluvčí telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech exekuce na Telefónicu mluvil na Radiožurnálu mluvčí ČTÚ Martin Drtina

Současně ČTÚ podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí právnickou osobou. „Tam už jsou ty sankce mnohem citelnější. V podstatě nejvyšší sankcí je až zánik právnické osoby,“ upozorňuje Drtina.

Podle ČTÚ nelze obchodní spor řešit způsobem, jaký zvolila Telefónica, tedy na úkor koncových zákazníků.

„Ti v dobré víře uzavřeli s přeprodejcem služeb řádnou smlouvu a očekávali, že podle ní bude plněno,“ zmiňuje mluvčí. Do doby, než bude spor Českým telekomunikačním úřadem pravomocně rozhodnut, měla Telefónica nechat koncové uživatele připojené k síti.

Odpoledne Telefónica oznámila, že rozhodnutí o exekuci ještě nemá k dispozici, nařízení úřadu prý ale plní, i když s ním nesouhlasí. Do současnosti prý aktivovala na 650 odpojených SIM karet shromážděných nyní v dceřiné společnosti Telefóniky, firmě Bonerix. Podle Martina Drtiny ale není pravda, že operátor se tak podvolil předběžnému opatření.

„Jde o to, že připojuje pouze ty, kteří podlehli nátlaku a podepsali smlouvu s firmou Bonerix, což je dceřiná společnost Telefóniky. A ostatním hrozí, že přijdou o číslo. Tak my si rozhodně nepředstavujeme vyhovění požadavku předběžného opatření. Platí tedy, že Telefónica toto rozhodnutí ignoruje,“ říká mluvčí ČTÚ.

mta, Zuzana Petráňová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme