Daň při nákupu nemovitosti by měl platit kupující. Změna jde do vlády

Při obchodu s nemovitostmi by měl daň nově platit kupující. Daň z převodu nemovitosti má totiž nahradit nová úprava zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, kterou dnes projedná vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Louny - Zahradní město - ilustrační foto

Louny - Zahradní město - ilustrační foto | Foto: Ladislav Bába

Podle šéfa resortu financí Miroslava Kalouska z TOP 09 má placení daně kupujícím snížit riziko daňových nedoplatků a také administrativní zátěž. S návrhem ale nesouhlasí ODS.

Prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný předpokládá, že pokud bude tato novinka zavedena do praxe, mohla by zpočátku na trh s realitami zapůsobit negativně.

„Samozřejmě to trošku trh může ovlivnit, určitě v počátcích mu zavedení této úpravy nepomůže. Možná časem si na to lidé zvyknou. To teprve ukáže budoucnost,“ říká Jaroslav Novotný.

ODS s touto změnou nesouhlasí. Šéf senátního klubu ODS Jaroslav Kubera proto věří, předloha neuspěje.

„Předpokládám, že na vládě neprojde. Vzhledem k tomu, že ODS nese všechny náklady koaličního vládnutí, všechny chyby koaličních partnerů od ministerstva kultury po ministerstvo práce a sociálních věcí a zdravotnictví, tak ODS musí také hájit své pozice a občas neustupovat,“ uvedl Jaroslav Kubera.

Lucie Husárová 1, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme