Distributoři musí antimonopolnímu úřadu objasnit růst cen benzinu

Vedení antimonopolního úřadu jedná se zástupci pěti nejvýznamnějších distributorů pohonných hmot. Chce od nich slyšet vysvětlení strmého růstu cen benzinu a nafty, ke kterému došlo během minulého víkendu a který pokračoval v průběhu tohoto týdne. Od soboty totiž benzin zdražil zhruba o tři koruny na litr na dnešních průměrných 33 korun a 9 haléřů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Jak řekl šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina Radiožurnálu, distributoři by měli objasnit, zda nezneužívají současnou situaci na trhu: "Jestli jejich marže jsou přiměřené a podobně. A jestli nemůže dojít k nějakému zneužití případného kolektivního dominantního postavení těchto klíčových hráčů na trhu."

V případě, že by Pecinův úřad odhalil porušení zákona, je připraven zahájit správní řízení.

Podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka je ale podezření z úmyslné spolupráce naprosto neopodstatněné. "Čerpací stanice obvykle nakupují od svých dodavatelů za ceny, které jsou odvozeny od vývoje trhu v Rotterdamu, a jestliže Rotterdam zvýšil ceny o více než tři koruny, připočtete-li si k tomu DPH, tak vám vyjde, že nutně čerpací stanice musely zdražovat o částku zhruba 3,50."

Pokud se žádné dohody mezi prodejci neprokážou, bude to podle Martina Peciny jedině dobře. Cílem schůzky totiž není případné nekalé jednání čerpacích stanic trestat, ale raději mu předejít.

Světovou produkci ropy ochromil i hurikán Katrina, který nedávno udeřil na americké pobřeží Mexického zálivu. Těžební ani rafinérské kapacity tam ještě nejsou obnoveny a většinou se na trhu spekuluje, že obnova potrvá několik měsíců.

Milan Kopp, Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme