Dlužníci to budou mít s podnikáním těžší

Stát chce omezit podnikání dlužníků. Lidé, jejichž firmy dluží státu na daních nebo clech, by v budoucnu neměli mít možnost působit ve vedení jiných společností. Podle mluvčího ministerstva Marka Zemana má připravované opatření zabránit existenci takzvaných bílých koní. Tyto osoby zakládají nové a nové společnosti, které po zadlužení opustí a založí další firmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

"Tento návrh je v tuto chvíli součástí druhé fáze reformy. Konkrétně je to jedna z možností boje proti šedé ekonomice. Teď ještě nejsou známy konkrétnější věci. To bude jistě součástí dalších diskuzí."

Hospodářská komora podle své mluvčí Viktorie Plívové možnost potrestat dlužníky vítá, s návrhem Ministerstva financí ale úplně nesouhlasí. "Jsme pro to, aby dlužníci a krachující podnikatelé byli trestáni co nejpřísněji, ale nejenom ti, kteří dluží státu, ale všichni. Stát by potom ale musel nastavit co nejprůhlednější pravidla, aby zákon nemohl být zneužíván."

Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka je vydávání nového opatření dokonce zbytečné. Státní orgány by měly důsledně využívat pravomoci, které už existují. "Stávající znění živnostenského zákona přesně tyto situace řeší v paragrafu 58, kde se jasně říká, že jakékoliv závažné porušení právních předpisů může být záminkou pro odebrání živnostenského listu a takový podnikatel další tři roky nemůže požádat znovu o vydání živnostenského listu."

Ještě letos by se měl Sobotkův návrh dostat na jednání vlády. Pokud jej kabinet schválí, je ministerstvo připraveno tyto změny promítnout do zákonů v příštím roce.

Markéta Kaclová, Renáta Prátová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme