Dolar padá, euro posiluje a snižuje konkurenceschopnost EU

Americký dolar se v noci na dnešek vůči koši mezinárodních měn propadl na úroveň tříletého minima. Vůči společné evropské měně byl nejslabší za posledních 16 měsíců. Testoval hranici 1,49 dolaru za euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Euro letos vůči dolaru posílilo už o 14 procent a to i přes zadlužení některých členských zemí eurozóny. Podle ekonoma GE Money Bank Petra Gapka je dolar pod dlouhodobějším tlakem kvůli tomu, že Američané příliš neřeší zadlužování své ekonomiky a také přicházejí signály o zpomalení růstu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na trzích sleduje ekonom GE Money Bank Petr Gapko

„Investoři se tak obracejí spíše k euru, protože eurozóna řeší své dluhové problémy poměrně razantně. Dolar může ještě mírně oslabit, ale pod hranici 1,5 se v krátkodobém horizontu dostane jen s velkými obtížemi,“ soudí Gapko.

Posílení eura snižuje konkurenceschopnost evropských výrobců, což může zkomplikovat pokusy o záchranu Řecka, Portugalska a dalších problémových zemí.

„Například Řecko žije hlavně z turistického ruchu a silnější euro znamená, že přijíždějící turisté budou mít relativně méně na utrácení. Větší problém to ale znamená pro ekonomiky, které jsou tradičně průmyslové a vývozní. Zpomalit tak může i Německo a to může být problém i pro zadlužené země, protože Německo je jejich hlavním věřitelem,“ vysvětlil ekonom GE Money Bank.

Přijde korekce

Euro se vůči dolaru obchoduje na hranici 1,483 což mnozí analytici vzhledem k problémům v eurozóně označují za iracionální. Čekají proto korekci. Také Gapko považuje posilování eura za příliš rychlé.

„Korekce přijde hned, jakmile se znovu vynoří otázka udržitelnosti dluhů v Evropské unii. To oslabení pak může být dlouhodobější,“ myslí si Petr Gapko.

Komoditní bublina

Zatímco dolar padá, zlato i stříbro lámou jeden rekord za druhým. A společně s nimi i měny, jejichž síla se odvíjí od komodit, jako je australský dolar. Gapko upozorňuje, že na komoditách vznikla velká bublina.

„Jednou určitě splaskne. Těžko říci, jak moc a jak dlouho ji ještě budou investoři přiživovat,“ řekl Gapko.

České republice posilující koruna snižuje inflaci, kterou si přivážíme na dražších komoditách. Česká národní banka bude mít podle Gapka tendenci držet sazby, protože příliš silná koruna by znamenala problémy pro naše exportéry.

Igor Maňour, Martina Mašková, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme