Václav Pačes skončí v čele dozorčí rady ČEZ. ‚Nejsem brán jako Babišův člověk,‘ tvrdí

V čele dozorčí rady polostátní společnosti ČEZ skončí její dlouholetý předseda akademik Václav Pačes. Informaci podle svých slov obdržel během páteční valné hromady firmy, která má změny v dozorčí radě na programu. Zatím se o nich ale nehlasovalo. Václav Pačes Radiožurnálu řekl, že mu důvody nikdo nevysvětlil.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 22:23 22. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do volebního štábu Jiřího Drahoše v pražské La Fabrice dorazil také vědec Václav Pačes

„Je to určitě i politický vliv, to je docela samozřejmé," říká Pačes. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Je to určitě i politický vliv, to je docela samozřejmé. Byl jsem nominantem pana (expremiéra Bohuslava) Sobotky, i když ne za sociální demokracii, ale nebyl jsem prostě brán jako Babišův člověk. To byl ten důvod. Ale nevím, to mně taky nikdo neřekl,“ prohlásil.

Nový plán proměny ČEZu: dceřiná firma pro distribuci a obnovitelné zdroje, zbytek by měl stát

Číst článek

Kromě Pačese mají dozorčí radu ČEZ opustit další dva lidé, kteří byli dříve nominováni ČSSD a lidovci.

Ministerstvo financí ovládané hnutím ANO totiž navrhuje tři nové kandidáty. Jde o bývalého centrálního bankéře Lubomíra Lízala, úředníka ministerstva financí Karla Tylla a dosavadního šéfa výboru pro audit společnosti ČEZ Otakara Horu.

Ministerstvo financí tak bude mít v dozorčí radě ČEZ většinu. Ke kompetencím dozorčí rady patří odvolání představenstva či schvalování velkých investic.

Zásadní zvrat?

Valná hromada ČEZ byla i tématem pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu. Minoritní akcionář společnosti Michal Šnobr, který patří k dlouhodobým kritikům současného vedení společnosti, v pořadu řekl, že pokud by se Andreji Babišovi podařilo získat v dozorční radě většinu, znamenalo by to zásadní zvrat posledních let.

„Pokud by všichni tři noví členové dozorčí rady opravdu byli na straně ANO, tak v tom okamžiku by ministerstvo financí, hnutí ANO, ovládalo sedm z dvanácti křesel v dozorčí radě,“ řekl Šnobr.

Tím by podle něj mělo sílu odvolat vedení a představenstvo společnosti poměrem sedm ku pěti. „Už jenom ta pozice, že se někdo dostane k tomu, že bude mít sílu udělat změnu v představenstvu nebo managementu společnosti, by byl velmi výrazný pokrok.“

Upozornil také na to, že důvěra v současný management je velmi nízká, a jako akcionáři raději chtějí více peníze nazpátek, než aby je manažeři investovali.

„Jako akcionáři nejsme spokojení s managementem, jak spravuje majetek společnosti ČEZ v posledních letech. Osm let trvale klesá návratnost vlastního kapitálu společnosti a snížila se na pouhou třetinu původního čísla.“

Jana Klímová, Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme