EBRD zlepšila odhad růstu rozvíjejících se ekonomik

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) vyslala signál o odeznívání hospodářské krize. Zlepšila odhad růstu rozvíjejících se evropských ekonomik pro letošní rok na 3,3 procenta z dříve předpokládaných 2,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová oblast - ilustrační foto

Průmyslová oblast - ilustrační foto | Foto: Comstock Images

Jak ve vysílání Rádia Česko vysvětlil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš, za zlepšením výhledu stojí především lepší vývoj v globální ekonomice, zejména na hlavních exportních trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s hlavním ekonomem Poštovní spořitelny Janem Burešem pro Rádio Česko

"Druhý důležitý faktor pro tuto skupinu ekonomik je lepší vývoj na komoditních trzích. To je pro část z nich, především pro Rusko a Kazachstán, klíčová proměna pro budoucí výhled ekonomiky. Ceny šly nahoru, a proto jdou nahoru i odhady dalšího růstu," doplnil Bureš.

Ve zprávě se mluví se o silné výkonnosti Polska, Turecka, Ruska i Kazachstánu, nicméně Moskva hlásí více než desetiprocentní pokles průmyslové výroby za loňský rok a například výroba automobilů minulý měsíc klesla o 45 procent, v celém loňském roce pak téměř o 60 procent.

"Statistiky nejsou na první pohled příliš povzbudivé, na druhou stranu předpoklad růstu v roce 2010 staví i na tom, že v roce 2009 většina těchto ekonomik prošla drastickým propadem," připomněl Bureš.

EBRD vznikla v roce 1989 s cílem pomoci bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury a podporovat soukromé podnikání a privatizaci.

Odhad vývoje české ekonomiky prognóza EBRD nezahrnuje, protože banka Česko počítá mezi vyspělé země.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme