Ekonomické informace 1. 10. 2003

Domácnosti musí ode dneška přepočítat své rozpočty. Ušetří za plyn, většina i za elektřinu, pokud platí SIPO v hotovosti na poště, připlatí naopak 8 korun za poukázku, a při cestách vlakem budou muset počítat, co je pro ně výhodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

O zlevnění zemního plynu rozhodl Energetický regulační úřad. Jak připomíná mluvčí Pražské plynárenské Dagmar Hartmanová, ceny se sníží zhruba o tři procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Hartmanová: Zlevnění plynu

Zlevnění plynu a elektřiny se ale podle Pavla Sobíška z HVB bank na vývoji cenové hladiny nijak zásadně neprojeví.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Cenová hladina

Vláda dnes posoudí návrh na prodej 3,5procentního podílu České konsolidační agentury v mobilním operátorovi Český Mobil. Jak připomíná mluvčí agentury Jiří Pekárek, akcie stát převzal od Československé obchodní banky, která je získala společně s majetkem zkrachovalé IPB.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Český mobil

Vláda chce příští rok vydat dluhopisy za 103 miliardy korun. Bude tak financovat valnou většinu ze schodku 115 miliard korun, který v rozpočtu na rok 2004 navrhuje. Podle Evy Novákové z ministerstva financí budou mít dluhopisy podobu krátkodobých pokladničních poukázek a úvěrů s dobou splatnosti nad jeden rok. Celková výše státních cenných papírů by tak vzrostla na 602 miliardy korun.

Česká měna doplatila na výrazné posílení eura proti dolaru a oslabila na 31,90 za euro. Proti dolaru si koruna polepšila na 27,30.

Německý koncern E.ON dokončil převzetí podílů v Jihomoravské energetice a Jihočeské energetice, které byly dosud v držení společnosti ČEZ a rakouské Energie AG. E.ON tak nyní vlastní 85,5 procenta v Jihomoravské a necelých 85 procent v Jihočeské energetice. ČEZ naopak získal menšinové podíly společnsoti E.ON v Západočeské a Východočeské energetice.

Polsko ode dneška zavádí vízovou povinnost pro občany Běloruska, Ruska a Ukrajiny. Jak uvádí náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, dopad tohoto kroku ani tak nepocítí turisté nebo podnikatelé, jako ti, kteří žijí z drobného přeshraničního obchodu.

Zavedení víz nejvíce postihne takzvané "mravence" - osoby, které přes hranici do Polska i několikrát denně pašovali povolenou láhev vodky a karton cigaret. Rusové a Bělorusové budou muset za půlroční vízum pro vícenásobné překročení hranice zaplatit 50 Euro. Obchod se přestane vyplácet a zmizí tak často jediný zdroj příjmů těchto lidí. Víza citelně zasáhnou také ty, kteří na polských tržištích obchodovali s oblečením, nebo levnou elektronikou z Východu. Nejlépe na tom budou Ukrajinci. Ti sice získají víza bezplatně, ale i tak si na ně budou muset vystát frontu na některém z polských konzulátů.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme