Ekonomické informace 11. 11. 2004

Schodek letošního rozpočtu bude určitě nižší než schválených 115 miliard korun. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se díky slušnému růstu hospodářství daří víc vybírat na daních. A právě tyto neplánované zisky půjdou na snížení schodku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP
Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Snížení schodku

Americká centrální banka podle všeobecného očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rovná dvě procenta. Zvýšení bylo už čtvrté v tomto roce a měnový výbor Federálního rezervního systému po zasedání naznačil, že růst úrokových sazeb bude ještě pokračovat. Vzhledem k tomu, že trh tento krok čekal, kurs dolaru na rozhodnutí centrální banky příliš nereagoval.

Těžební společnost OKD chce udělat všechno proto, aby získala doly v sousedním Polsku. To je i jeden z důvodů, proč se stala jejím vlastníkem kyperská finanční skupina RPG Industries. Prohlásil to jeden z hlavních akcionářů tohoto investora Zdeněk Bakala. Momentálně už menšinový akcionář v důlní společnosti Petr Otava potvrdil, že ziskem polských dolů se situace v OKD stabilizuje a proto nový majitel nepočítá s velkým propouštěním.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Otava: OKD

Nové středisko sdílených služeb dnes otevře v Brně společnost Symbol Technologies. Středisko bude sloužit jako centrála pro služby zákazníkům společnosti Symbol, včetně servisního centra, vícejazyčné telefonní podpory zákazníků a správy financí, smluv a objednávek. Plný provoz centra má odstartovat v prosinci, říká mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Středisko

Přes pět a půl tisíce Čechu zatím získalo zaměstnání ve Velké Británii po našem vstupu naší země do Evropské unie. Právě Británie, jako jedna z mála starých zemí unie neuzavřela svůj pracovní trh občanům nových zemí. Těch už na ostrovy přišlo celkem jednadevadesát tisíc. Podle šéfa tiskového oddělení britského velvyslanectví v Praze Petera Wickendena tato statistika přesně potvrzuje původní očekávání britských úřadů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Wickenden: Očekávání

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme