Ekonomické informace 12. 10. 2001

Finanční, akciové i komoditní burzy se vrací k normálu. Ministerstvo dopravy osvobodilo dálnici D5 v Berouně od poplatků. Státní fond rozvoje bydlení by měl získat z výnosu privatizace Komerční banky 6,5 miliardy korun. Sociální partneři v tripartitě se neshodli na tom, jak vysoká by měla být od ledna příštího roku minimální mzda. Škoda Ostrov chce do příštího března propustit 400 zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční, akciové i komoditní burzy se vrací k normálu. Jak americké akcie, tak dolar včera posilovaly, takže smazaly ztráty nabrané při poklesu po 11. září. Lehce oslabilo euro i švýcarský frank. Klesala cena zlata. A to až pod 282 dolary za troyskou unci. Mírně zdražovala ropa - po informacích o tom že Saúdská Arábie dodá méně černého zlata odběratelům v Evropě. Vyrovnává tak předchozí zlevnění.

Ministerstvo dopravy osvobodilo dálnici D5 v Berouně od poplatků. Jde o úsek dálníce mezi 14. a 22. kilometrem. Ministerstvo tak vyšlo vstříc občanům Berouna, kteří si stěžovali na neúměrný provoz nákladních aut ve městě.

Státní fond rozvoje bydlení by měl získat z výnosu privatizace Komerční banky 6,5 miliardy korun. Původně očekával deset. O rozdělení výnosu by měla v pondělí rozhodovat vláda. Jen připomenu, že to není příliš peněz, protože fond bydlení má vůči Fondu národního majetku celkovou pohledávku ve výši 24 miliardy.

Ministerstvo financí podepsalo smlouvu s firmou Falkon Capital o odkoupení pohledávky za Ruskem. Žádné podrobnosti o smlouvě ministerstvo nesdělilo.

Sociální partneři v tripartitě se neshodli na tom, jak vysoká by měla být od ledna příštího roku minimální mzda. Odboráři a zaměstnavatelé se společně nepřiklonili ani k jednomu ze dvou návrhů vládní ČSSD. Ve hře jsou dvě částky - 5500 a 5700 korun. Více vicepremiér Vladimír Špidla.

Tripartita se ale shodla na tom, že pro Českou republiku jsou výhodné zahraniční investice, protože u nás vytvořily už 26 tisíc nových pracovních míst. Nicméně místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch upozorňuje, že pravidelné posuzování vlivu investic na ekonomiku se musí rozšířit o další kritéria.

Škoda Ostrov chce do příštího března propustit 400 zaměstnanců. Proti tomu včera protestovali odboráři. A vznesli požadavek na vládu, aby dotovala ekologickou městskou dopravu - tedy trolejbusy, které se v Ostrově vyrábí. Podrobnosti má Zdeněk Trnka.

Mateřská plzeňská Škodovka nemá o zakázky nouzi. O té nejnovější informuje mluvčí Škody Holding Karel Samec.

Věřitelský výbor strojírenské ZPS Zlín včera schválil dosavadní postup správce konkursní podstaty Romana Raise. Správce svolal věřitele kvůli informacím v médiích, podle kterých měl poškodit konkursní podstatu při prodeji bývalé dcery ZPS, firmy ZPS-Slévárna Zlín. Věřitelský výbor konstatoval, že byl pravdivě informován a necítí se být zneužit v jakémkoli směru.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme