Ekonomické informace 12. 11. 2002

Česká měna po příznivých výsledcích průmyslu posílila na 30,70 za euro. Povodněmi oslabená průmyslová výroba totiž po srpnovém poklesu nabrala v září nový dech a vrátila se k výkonům z předešlých měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek předpovídá, že dnes by naše měna neměla vybočit z pásma 30,50 až 31,00 Kč za euro.

Na dlouhodobě posilujícím trendu koruny se podle něho nic nemění, předpokládá pouze jeho zpomalení na zhruba pět procent ročně s tím, že agresivnější posílení koruny centrální banka nedovolí a bude pokračovat ve strategii skrytých intervencí.

Vývoz osobních aut z České republiky klesl za tři čtvrtletí zhruba o pět miliard korun na 78 miliard. Dovoz se přitom zvýšil na 23,5 miliard z 21. Pokles podle automobilky Škoda Auto, která je dominantním tuzemským výrobcem osobních vozů, způsobilo oslabení poptávky na důležitých evropských trzích. Například v Itálii a Turecku šlo dokonce o desítky procent. Největším odběrateli českých aut zůstávají Německo a Británie.

Izraelská firma Housing and Construction začne nabízet na hlavních evropských trzích dluhopisy za 27 miliard korun k financování výstavby dálnice D47 z Lipníka do Ostravy. Jak potvrdil vedoucí projektu Amir Ronen, dluhopisy budou splatné za 23 let a vedoucími manažery emise jsou Citibank a Deutsche Bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ronen: Dluhopisy

O dálnici D47 by měla zítra jednat vláda, která chce znovu posoudit podmínky základní realizační dohody z června. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského totiž tato smlouva představuje příliš mnoho rizik pro stát.

Mezinárodní výběrové řízení na nákup 20 vysokorychlostních elektrických lokomotiv vyhlásí v tomto měsíci České dráhy. Jde o zakázku v objemu dvou miliard korun, při jejíž výrobě bude stát požadovat významný podíl českých firem, které už vyvíjejí obrovskou aktivitu. Lokomotivy pro nákladní i osobní dopravu budou muset být schopné jezdit rychlostí až 230 kilometrů v hodině.

Evropané budou asi brzo muset sáhnout hluboko do kapsy, pokud si koupí rybu ze Severního moře. Vědci žádají Evropskou unii, aby uvalila embargo na výlov tresky a jí příbuzných druhů. Podrobnosti má zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: EU a rybolov

Cena ropy rostla, když zahraniční výbor iráckého parlamentu doporučil poslancům odmítnout rezoluci schválenou Radou bezpečnosti OSN. Cena klíčového termínového kontraktu na severomořskou ropu Brent na londýnské burze tak stoupla o půl dolaru na 24 dolarů a 12 centů za barel.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme