Ekonomické informace 12. 3. 2007

Založit firmu trvá v Česku 24 dní. Doba nutná k založení společnosti se tak u nás zkracuje, ale stále patří mezi vyspělými zeměmi spíše k delším. Do roku 2012 by se měly v Evropské unii obnovitelné zdroje podílet na celkové energetické spotřebě 20 procenty. Ambiciózní plán je výsledkem bruselského summitu. Současný systém mýtných bran se nelíbí hejtmanům. Benzin v České republice patří s průměrnou cenou kolem 27 korun za litr k nejlevnějším v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna Mravenečník

Větrná elektrárna Mravenečník | Foto: ČEZ

Založit firmu trvá v Česku 24 dní. Doba nutná k založení společnosti se tak u nás zkracuje, ale stále patří mezi vyspělými zeměmi spíše k delším. Oproti roku 2004 se o 16 dní zkrátila. V některých zemích, například ve Francii či Dánsku je to ale otázka jen několika dní. Vyplývá to ze statistiky Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, kterou zveřejnil server Měšec. Pozitivní ale je, že průměrné náklady na založení společnosti u nás dosahují 10.600 Kč a patří tak k jedněm z nejnižších.

Do roku 2012 by se měly v Evropské unii obnovitelné zdroje podílet na celkové energetické spotřebě 20 procenty. Ambiciózní plán je výsledkem bruselského summitu. V rámci boje s globálním oteplováním se tedy v budoucnu výrazně zvýší povinné množství energie vyráběné pomocí vodních či větrných elektráren. Jak ale upozorňuje Vladimír Tošovský, generální ředitel společnosti ČEPS, která provozuje přenosovou soustavu, právě větrné elektrárny mohou nakonec paradoxně spotřebu energie z klasických zdrojů zvyšovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tošovský: Větrné elektrárny

Současný systém mýtných bran se nelíbí hejtmanům. Výběr mýtného by se podle nich měl rozšířit na všechny silnice, ne jen na komunikace první třídy. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského potřebuje Česká republika dynamický systém, který umožní dopravu sledovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Tošenovský: Mýtný systém v Česku

Benzin v České republice patří s průměrnou cenou kolem 27 korun za litr k nejlevnějším v Evropě. Výrazně nižší je podle údajů Ústředního automotoklubu jeho cena jen v Estonsku, přibližně stejně jako u nás zaplatí za pohonné hmoty motoristé ve Švýcarsku, Polsku nebo Španělsku. Na opačném konci žebříčku jsou Norsko, Nizozemsko a Velká Británie.

Češi letos ušetřili až 8 miliard korun, které plánovali utratit za zimní dovolenou. Teplá zima jim k tomu ale nedala příležitost. Vyplývá to z průzkumů analytické společnosti Mag Consulting. Jak říká její šéf Jaromír Beránek, cestovní kanceláře díky tomu registrují zvýšený zájem o letní dovolené.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Zvýšený zájem o letní dovolené

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme