Ekonomické informace 12. 4. 2006

Ústecký kraj by měl získat dalších 100 milionů korun na podporu zaměstnanosti z programu Evropského sociálního fondu. Mírné zvyšování cen zemního plynu očekává do konce roku plynárenská společnost RWE Transgas. České společnosti loni pohltily v zahraničí rekordní počet 25 firem proti osmi v roce 2004.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dalších 100 milionů korun na podporu zaměstnanosti by měl Ústecký kraj získat z programu Evropského sociálního fondu. Mostecký úřad práce, který byl krajem pověřen, tak už potřetí vyzve k předkládání projektů. Komise zatím vybrala 52 z celkem 169 přihlášených programů. Podle Aleny Zieglerové by to mohlo přinést až 250 nových pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Zieglerová: Projekty na podporu zaměstnanosti

Mírné zvyšování cen zemního plynu očekává do konce roku plynárenská společnost RWE Transgas, hlavní dovozce této komodity na český trh. Uvedl to člen představenstva firmy Milan Kajtman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kajtman: Ceny zemního plynu

Jaké ceny plynu zákazníci v Česku zaplatí, určí Energetický regulační úřad. Jeho místopředseda Blahoslav Němeček nepředpokládá, že by cenu ve 3. čtvrtletí měnil. Čtvrté čtvrtletí si v tuto chvíli netroufá odhadnout. Od dubna plny podražil průměrně o 1 procento a 4 desetiny.

Asi za sedm miliard korun prodala skupina Penta 98,5 procenta akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací španělské společnosti Aqualia. Před dvěma lety Penta severomoravskou vodárenskou společnost nadvakrát koupila přibližně za tři miliardy korun. Více než dvě miliardy Penta navíc získala na dividendách.

České společnosti loni pohltily v zahraničí rekordní počet 25 firem proti 8 v roce 2004. Na prvním místě byla energetická společnost ČEZ, která nakupovala především na Balkáně. K ní se pak přidaly i firmy z jiných oborů, například farmaceutická Zentiva, či sázková kancelář Tipsport. Podle senior manažera oddělení fůzí a akvizic poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers Karla Koláře existuje několik důvodů, proč se české firmy dívají do zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Kolář: Expanze českých firem

Vlastní inženýrské a následně výrobní firmy chce vybudovat v Indii a Číně plzeňský výrobce turbín Škoda Power. Podle generálního ředitele Škody Holding Jiřího Zapletala by tyto podniky nepůsobily pouze na těchto trzích, ale díky nízkým nákladům by mohly dodávat zboží i zpět do Evropy.

Přetrvávající poptávka investorů vytáhla cenu zlata poprvé za 25 let přes hranici 600 dolarů za troyskou unci. Stříbro se vyšplhalo na nové 23leté maximum. Investoři nyní přesunují své finanční prostředky do drahých kovů kvůli obavám z nestability dolaru, inflace a napětí na Blízkém východě.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme