Ekonomické informace 12. 6. 2001

Spojení Nové huti, Třineckých železáren a Vítkovic by mohlo přinést další propouštění na Ostravsku. Připustil to ministr práce Vladimír Špidla. Vyrovnání v Královopolské se komplikuje. Český Telekom hodlá zcela ovládnout mobilního operátora Eurotel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravskoslezská tripartita nebude stát v cestě plánu ministra průmyslu Miroslava Grégra na vytvoření hutního kosorcia, přestože proti jsou zástupci odborů z Nové huti. Nesouhlasí především s tím, že by vlastníkem spojeného podniku mohly být Třinecké železárny, které nepovažují za dostatečně kapitálově silné. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla navíc připustil, že spojení Nové huti, Třineckých železáren a Vítkovic přinese mimo jiné i nové propouštění na Ostravsku.

Jedna z budoucích součástí konsorcia Nová huť vykázala za loňský rok podle auditovaných výsledků ztrátu, převyšující 1 miliardu a 343 miliony, přestože původně deklarovala 600 milionů korun. Mluvčí Sylva Mazurková to odůvodnila opravnými položkami z minulých let.

Přesto, podle Sylvy Mazurkové se ve srovnání s rokem 1999 ztráta snížila o 3,3 miliardy korun.

Souhlas soudu s vyrovnáním společnosti Královopolská se znovu zkomplikoval, přestože většina věřitelů už své pohledávky přihlásila. Kvůli třem odvoláním soud nemůže potvrdit rozhodnutí věřitelů, kteří měli na červnové schůzce vyrovnání schválit. Michalu Filovi z Českého rozhlasu Brno to řekla soudkyně Krajského soudu v Brně Hana Hrstková.

Jedinou alternativou vyrovnání je vyhlášení konkursu. Jak tvrdí ředitel společnosti Milan Rada, věřitelé by za této situace nedostali téměř nic.

Český Telecom hodlá plně ovládnout Eurotel. Zatím vlastní 51 procent akcií této společnosti. Zbylých 49 procent patří konsorciu Atlantic West. Oba vlastníci se podle dostupných informací už v podstatě dohodli. Konečné domluvě zatím brání pouze cena. Atlantic údajně požaduje dvě miliardy dolarů, Telecom chce zaplatit jen polovinu. Mluvčí Vladan Crha záměry domácího operátora potvrdil.

Česká republika se vydává do boje, aby prosadila minimální přechodné období pro volný pohyb pracovních sil po vstupu do Evropské unie. Hlavní vyjednavač Pavel Telička postupně navštíví všech 15 členských zemí, aby zjistil, zda toto opatření je skutečně nezbytné. Ministr zahraničí Jan Kavan vidí prostor k jednání především v postoji Švédska.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme