Ekonomické informace 12. 8. 2005

Cena ropy ve světě nepřestává stoupat a zdolává jeden rekord za druhým. Severomořská ropa Brent včera večer poprvé překročila úroveň 65 dolarů za barel a americká ropa pokořila dokonce 66dolarovou hranici. Na nová maxima se vyšplhaly také ceny benzínu a topného oleje. Analytici nevylučují, že se cena ropy brzy dotkne 70 dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Také koruna láme rekordy. Včera překročila své tříleté maximum, když posílila na úroveň 29 korun 25 haléřů za euro. Silnější koruna je výhodná pro naše turisty, kteří se chystají do zahraničí a zlevňuje dovozy. Nepříjemná je však pro vývozce, protože zdražuje jejich zboží na zahraničních trzích.

Zatím ale není tak silná, aby pro ekonomiku znamenala vážné nebezpečí. Hlavní ekonom Volksbank Vladimír Pikora navíc předpokládá, že koruna v příštích týdnech opět mírně oslabí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Koruna

Prezidium Komise pro cenné papíry se postavilo proti návrhu ministra financí Bohuslava Sobotky vytvořit jednotný dozor nad finančním trhem pod křídly České národní banky a usiluje o vznik nezávislé dozorové organizace. Řešení navržené ministerstvem se představitelům Komise zdá vzhledem k dalším rozsáhlým změnám v regulaci finančního trhu během příštích dvou let velmi uspěchané a nekoncepční. Mluvčí Komise pro cenné papíry Ivana Sedláčková upozorňuje na jeho rizikové faktory.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Sedláčková: Dozor

Ministertvo financí je podle svého mluvčího Marka Zemana novým postojem komise překvapeno.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Ministerstvo

Změnu stanoviska Komise pro cenné papíry nečekal ani viceguvernér centrální banky Miroslav Singer. Ten se domnívá, že komise zapomíná na to, že bankovnictví tvoří převážnou většinu našeho finančního trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Singer: Bankovnictví

O české pivo je v cizině stále větší zájem. Jeho vývoz v prvním pololetí stoupl o pětinu a díky vyššímu exportu se podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého zvyšila i celková produkce českého piva. Prudký nárůst exportu podle pivovarníků souvisí se vstupem do Evropské unie, který v nových členských zemích odboural bariéry a výrazně zjednodušil administrativu.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme