Ekonomické informace 14. 2. 2003

O tuzemské povodňové půjčky lidé nemají příliš velký zájem. Ministerstvo pro místní rozvoj nemá letos žádné peníze na program regenerace panelových sídlišť. Poslanci ODS chtějí úplně zrušit daň z nemovitostí. Kolektivní vyjednávání ve Škodě auto pokračuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Světové ceny ropy se znovu začaly zvyšovat a ocitly se na novém maximu za poslední dva roky. Klíčový termínový kontrakt ropy Brent s dodáním v březnu podražil o šestašedesát centů na 33 dolarů a 11 centů za barel. Trhy reagují hlavně na včerejší útok letadel Spojených států a Británie na irácké raketové systémy země-země.

Skoro polovina z téměř 900 milonů eur, které si Česká republika loni půjčila od Evropské investiční banky, půjde na odstraňování škod po povodních. Prezident banky Philippe Maystadt při prezentaci loňských výsledků vyjádřil hrdost, že jeho instituce na katastrofu rychle zareagovala.

O tuzemské povodňové půjčky ale příliš velký zájem není. Úvěr na opravu vlastního bydlení po povodních získalo zatím 33 z dvou set padesáti osmi žadatelů. Většina ostatních musí doplnit chybějící dokumentaci. Půjčku poskytuje Státní fond rozvoje bydlení, a to až do výše 850 000 korun. Ředitel Fondu Jan Wágner připomněl, že půjčku získají jen lidé, kteří kvůli povodním přišli byty a nemovitosti, kde měli své trvalé bydliště.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Wágner: Povodňové půjčky

Ministerstvo pro místní rozvoj nemá letos žádné peníze na program regenerace panelových sídlišť. Ve státním rozpočtu totiž po výdajích na srpnové povodně nezbyly finanční prostředky. Požadovaných 700 miliónů korun tak ministerstvo podle svého mluvčího Petra Dimuna nedostalo. Na havarijní stavy panelových domů ale vyhradilo 270 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dimun: Regenerace panelových sídlišť

Poslanci ODS chtějí úplně zrušit daň z nemovitostí. Návrh novely zákona už předložili sněmovně. Tvrdí, že zisk z této daně neodpovídá zatížení úřadů, které její výběr provází. Podle závěrečného účtu roku 2001 vybral stát na dani z nemovitostí 4 a půl miliardy korun. To jsou pouze tři čtvrti procenta tehdejších daňových příjmů. Daň je součástí příjmů obcí. ODS proto navrhuje zvýšit podíl obcí na výběru jiných daní - z příjmů a z přidané hodnoty. Podle poslanců je tato daň demotivující, protože postihuje lidi, kteří své příjmy neutratí za předměty denní spotřeby, ale šetří a investují své úspory do koupi domu, pozemku nebo bytu.

Kolektivní vyjednávání ve Škodě Auto pokračuje. Vedení i odbory už projednali kompromisní řešení zprostředkovatele Ivana Fišery, ale žádná ze stran ho ovšem nepřijala bez výhrad. Vedení automobilky prozatím mlčí. Odborová podniková rada podle předsedy Jaroslava Povšíka považuje návrh zprostředkovatele za částečně přijatelný. Jeho konkrétní podmínky včetně předpokládaného zvýšení mezd ovšem stále odborový předák tají.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Povšík: Kolektivní vyjednávání ve Škodě Auto

V případě, že vedení firmy návrh odmítne, odbory chtějí vyhlásit stávku.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme