Ekonomické informace 14. 6. 2002

Kurs české měny by volby neměly výrazně ovlivnit. Na trhu se neobjevila žádná předvolební nervozita, obchodování skončilo na úrovni 30 korun 48 haléřů za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Výrazné výkyvy kursu nepředpokládá ani Markéta Šichtářová, hlavní ekonomka Volksbank CZ.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtářová: Volby a koruna

Silná koruna proti dolaru a pokles cen ropy je podle analytiků příčinou snížení průmyslových cen, které klesly počtvrté v řadě, v květnu meziročně o 0,5 procenta. Pokles se následně odrazí i v nižší inflaci.

Akcionáři Českého Telecomu dnes na valné hromadě rozhodnou především o tom, jak naloží se ziskem společnosti. Ten, jak připomněl mluvčí firmy Vladan Crha, dosáhl vloni příbližně šesti miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Valná hromada Telecomu

Telecom loni vyplácel historicky první dividendu 7,50 Kč na akcii. Pro letošní rok analytici odhadli její výši kolem deseti korun. Ovšem konkrétní částku určí zástupci Fondu národního majetku, který v Telecomu drží 51 procent akcií, zatímco TelSource jen 27.

ČSOB již uhradila bezhotovostním převodem IP bance jednu korunu za převod podniku IPB. ČSOB zaplatila IP bance pouze jednu korunu proto, že nezávislý auditor ocenil hodnotu bývalé IPB záporně. Podle J.P. Morgan je cena IPB mínus 68 miliard korun.

Německá HypoVereinsbank má zájem o upevnění pozice na českém bankovním trhu, a proto se rozhodla vyjádřit oficiální zájem o koupi Živnostenské banky. Jedná se o poslední českou banku, která je na prodej. Řádná valná hromada Živnostenské banky bude dnes rozhodovat především o rozdělení zisku za loňský rok a schvalovat emisi hypotečních zástavních listů. Banka loni vykázala podle českých účetních standardů zisk 156 miliónů korun.

Budějovický Budvar uhájil svá práva k obchodování v Jižní Koreji. Nejvyšší soud v Soulu podle zástupců českobudějovického pivovaru odmítl odvolání americké společnosti Anheuser-Busch a potvrdil tak rozhodnutí patentového soudu, který už dříve zamítl návrh Američanů na zrušení registrace ochranných známek Budějovického Budvaru. Čeští pivovarníci se vstupu země do Evropské unie nijak neobávají, tvrdí předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veselý: Pivovary

Zbirovia Zbiroh se pustila do boje proti levnému čínskému nářadí a snížila ceny svých výrobků. Chce tak dosáhnout toho, aby lidé kupovali kvalitní české výrobky, které nemusejí po jednom použití vyhodit. Tajemník Svazu výrobců nářadí a měřidel Petr Borovan potvrdil, že většina ručního řemeslnického nářadí z jihovýchodní Asie je nekvalitní. Polovina výroby Zbirovie putuje do zahraničí, hlavně do Německa, Francie, Rakouska, Maďarska, Itálie, Portugalska a Íránu.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme