Ekonomické informace 14. května

Předseda poslanecné sněmovny a ODS Václav Klaus se sejde s radou centrální banky. LET Kunovice zná první jména zájemců o koupi a spotřeba vody v České republice klesá. Ekonomiky se týká i informace ze sportovního světa. Tím, že se naši hokejisté stali mistry světa, získal náš hokej čtvrtinu z odměny 900 tisíc švýcarských franků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté se stali mistry světa. Se zlatými medailemi je spojena i finanční odměna. Naše mužstvo tím získalo pro český hokej 900 tisíc švýcarských franků. Jak už před šampionátem řekl generální sekretář hokejového svazu Jindřich Micka, 25 % z toho dostane asociace klubů, část poslouží na pokrytí nákladů spojených s přípravou a pobytem mužstva na mistrovství. Na každého hráče vítězného týmu pak připadne podíl ve výši 450 tisíc korun a k tomu startovné, které činí padesát tisíc. Za své vítězství si tak každý z hráčů vydělal zaslouženě rovných půl milionu korun.

Předseda poslanecké sněmovny Václav Klaus dnes navštíví Českou národní banku a setká se s bankovní radou. Důvod schůzky nebyl zveřejněn. Tiskový mluvčí centrální banky Pavel Zúbek schůzku jen potvrdil.

O tématech jednání se zatím jen spekuluje. Může jít o snahu centrální banky zlepšit vztahy s vrcholnými orgány republiky, pak by jistě následovala podobná setkání i s předsedou vlády a s prezidentem. V pozadí může také být jednání o státním rozpočtu poté, co nastoupil do funkce nový ministr financí. Ve hře mohou být i pokusy určit odpovědnost za náklady státu, které vzniknou z prodeje Investiční a poštovní banky ČSOB. Blíží se totiž termín, kdy bude zveřejněna prodejní cena.

Vláda bude dnes mimo jiné rozhodovat o tom, zda se Česká republika přidá k mezinárodní úmluvě o zákazu používání a výroby 12 toxických látek. Jde například o polychlorované bifenyly, dioxiny a DDT .

Denní spotřeba vody na obyvatele ČR se loni snížila na 169 litrů. Je to téměř o 4 litry méně než v roce předchozím. Znamená to, že stále pokračuje pokles výroby a spotřeby pitné vody. Vyplývá to z údajů ČSÚ.

Představenstvo teplárenské firmy United Energy podalo žalobu na Energetický regulační úřad kvůli cenovému rozhodnutí o letošních nákupních cenách elektřiny, a to přímo k Ústavnímu soudu ČR. Stěžují si na to, že nový systém plateb pomohl polostátní elektrárenské společnosti ČEZ a kopíroval dřívější návrh MPO, což vyvolalo pochybnosti o nezávislosti úřadu.

Výběrové řízení na koupi letecké firmy Let Kunovice zná první jména. Ve druhém kole indikativních nabídek z devíti zájemců odkryli svou totožnost tři, jedna firma už složila i povinnou kauci. Její výše ale zůstává tajemstvím. Podrobnosti zjišťoval Roman Verner.

Česká spořitelna dosáhla za první čtvrtletí letošního roku čistého zisku 346 milionů korun. Tento neauditovaný konsolidovaný zisk podle mezinárodních účetních standardů představuje meziroční nárůst o 46 procent proti srovnatelnému období roku 2000.

Kapitálové společenství Škoda Holding mělo loni konsolidovaný zisk 65 milionů korun a uzavřelo zakázky za téměř 20 miliard. S jakými zakázkami počítá plzeňská Škodovka letos, o tom už její generální ředitel Martin Roman.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme