Ekonomické informace 15. 3. 2002

Česko hodlá zavést poplatky za dovoz elektřiny. 49 procent akcií monopolního podniku Slovenský plynárenský priemysel si rozdělí plynárenské společnosti Ruhrgas, Gazprom a Gas de France. Mimořádná valná hromada a.s. Vítkovice má dnes schválit snížení jmenovité hodnoty akcií. EU se snaží zvrátit rozhodnutí USA o zavedení ochranářských cel na dovoz oceli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Česká republika chce zavést poplatky za dovoz elektřiny. Měly by odpovídat od března zavedeným poplatkům mezi státy Evropské unie. Cenu jedno euro za megawatthodinu by inkasovala Česká přenosová soustava. Podle mluvčí Energetického úřadu Jarmily Lehnerové se má opatření týkat všech sousedních států.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Lehnerová - poplatky za dovoz elektřiny

Zavedení poplatku zřejmě povede ke snížení dovozů a posílení pozice českého výrobce - společnosti ČEZ.

Slovenský plynárenský priemysel má nového majitele. 49 % akcií monopolního podniku koupí konsorcium ruského Gazpromu, německého Ruhrgasu a Gas de France. Zaplatí 2 miliardy 700 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 130 miliard slovenských korun. Více naše bratislavská zpravodajka Renata Havranová.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Havranová - prodej SPP

Vítězné konsorcium se ucházelo i o český Transgas. Ten teď může mít problémy. Třeba v případě, že se kosorcium rozhodne pro přepravu plynu z Ruska používat více rakouský plynovod, nad kterým má kontrolu. Z tranzitu plynu má zatím Transgas značný zisk a Rakousko se mu zřejmě bude snažit přepravu přebrat.

Společnost Kovohutě Rokycany, která patří k nejvýznamnějším domácím výrobcům polotovarů slitin mědi a zinku, loni po pěti letech ztrát vytvořila čistý zisk přes 20 miliónů korun.

Mimořádná valná hromada akciové společnosti Vítkovice má dnes schválit snížení jmenovité hodnoty akcií. Jak vysvětlila mluvčí Vítkovic Lenka Hatlapatková, jde jen o potvrzení předchozích rozhodnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Hatlapatková - Vítkovice

Evropská unie se snaží zvrátit rozhodnutí Spojených států o zavedení ochranářských cel na dovoz oceli. Podle nejčerstvější informace se mají obě strany sejít příští týden v Ženevě na půdě Světové obchodní organizace. Jaký bude postup evropských vyjednavačů, to ví bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - EU a americká cla

Polsko má problém se zahraničními investory. Příliš se k našim severním sousedům nehrnou. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu polské Státní agentury pro zahraniční investice. Co z průzkumu vyčetl varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák?

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák - zahraniční investice v Polsku

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme