Ekonomické informace 16. 7. 2003

Bílý dům oznámil, že schodek amerického federálního rozpočtu se v tomto fiskálním roce vyšplhá na rekordních 455 miliard dolarů. Podepsaly se na tom vysoké náklady na válku v Iráku. V příštím fiskálním roce by se měl schodek prohloubit o dalších 20 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Bílý dům

Šéf amerického Fedu Alan Greenspan je připraven ponechat úrokové sazby na současných minimech delší dobu. Naznačil tak, že chce zabránit nebezpečnému poklesu spotřebitelských cen. Nevyloučil, že by sazby mohly ještě klesnout.

Kanadská centrální banka překvapivě snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Na ekonomice se totiž negativně podepsala epidemie viru SARS a objevení nemoci šílených krav.

Program Evropské Unie na rozvoj regionů Sapard už financoval přes 1000 projektů v Čechách. Vláda dnes bude jednat o tom, jak bude vypadat letošní rok, protože podle každoroční dohody se vždy na financování projektů podílejí i peníze z našeho státního rozpočtu. Sjednání finanční dohody navrhuje ministerstvo financí. Podle mluvčí resortu Evy Novákové máme od Evropské Unie k dispozici přes 700 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Sapard

Schodek běžného účtu platební bilance České republiky se ke konci května prohloubil na 19 miliard korun. Může za to především více než deset miliard korun, vyplacených společnosti CME po prohrané arbitráži kvůli televizi Nova. Jak dodává analytik Patria Online David Marek - projevily se i těžkosti podniků v resortu služeb po loňských povodních.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Služby

Česká národní banka stále doporučuje nepospíchat se svázáním koruny do mechanismu směnných kurzů, kterým se řící měny Evropské měnové unie. Členka bankovní rady Michaela Erbanová říká, že bychom měli nějakou dobu zůstat mimo i po našem stupu do unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Erbanová: Česká měna

Mezi středoevropskými státy začíná boj o přilákání dalšího velkého investora. Umístění investice za 400 milionů euro totiž zvažuje jihokorejská automobilka Hyundai. Rozhoduje se mezi námi, Polskem, Slovenskem a Maďarskem. Jak jsou k boji odhodláni poláci, to ví náš Varšavský zpravodaj Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Hyundai

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme