Ekonomické informace 18. 6. 2002

Zadlužení České republiky opět vzrostlo, po prvním čtvrtletí na necelých 360 miliard a tento nelichotivý trend se hned tak nezastaví. Ke konci roku se má státní dluh zaokrouhlit na rovných 4 sta miliard korun. Sdělilo to ministerstvo financí Zadlužení státu výrazně roste už od roku 1997.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

V porovnání s evropskými zeměmi je ale míra zadlužení České republiky stále relativně nízká. Trend zvyšování státního dluhu je ale podle Petra Zahradníka z Conseq finance velmi znepokojivý, zastavit a stabilizovat by se mohl kolem roku 2004 a 2005.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Státní dluh

Finanční potíže hrozí také samotným krajům.Ty musí do státní kasy vrátit 700 milionů korun, které si půjčily na začátku roku jako zálohu na daňové příjmy. Jejich vývoj ale zaostává za původním očekáváním a kraje proto nemají dostatek peněz na vrácení půjčky. Ministervo financí je ale nekompromisiní a měsíční odklad splátek nepovolilo. Podle předsedy asociace krajů Evžena Tošenovského to může pro kraje znamenat nutnost přežívat měsíčně s rozpočtem kolem 10 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Tošenovský: Finance a kraje

Personální zemětřesení čeká Českou správu letišť. Miloš Šťastný už nebude dále pověřen řízením této společnosti. Rozhodl o tom ministr dopravy a spojů Jaromír Schling, a to na základě analýzy výsledků dosavadního působení Miloše Šťastného ve vedení ČSL.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schling k vedení České správy letišť

Podle generálního ředitele České správy letišť Miloše Šťastného ale ministr své rozhodnutí dosud nerealizoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šťastný k rozhodnutí ministra

Další výstaviště v Praze se stává skutečností. Společnost Veletrhy Brno ho chce postavit dříve něž to udělá její konkurence. Veškeré podrobnosti ale tají. Podle německých spolumajitelů Veletrhů Brno by výstavní areál provozovaný jinou firmou v hlavním městě mohl ohrožovat jejich investice v Brně. Praha je také velmi zajímavý trh, dodává druhý důvod pro expanzi generální ředitel Jiří Škrla:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Škrla: BVV do Prahy

Němečtí spolumajitelé Veletrhů Brno - zástupci společnosti Messe Düsseldorf - i přes plány na rozšíření do Prahy ujišťují, že rozvoj brněnského výstaviště pro ně zůstává v Česku prioritou.

Jedna z největších polských loděnic v přístavu Štětín krachuje. Sama na sebe podala k soudu návrh na vyhlášení konkurzu. Jak dodává náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, původně vzorový příklad polské privatizace, poslaly ke dnu finanční problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Loděnice Štětín

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme