Ekonomické informace 2. 12. 2003

Premiér Vladimír Špidla bude jednat s autodopravci. Vláda vydá dluhové cenné papíry za téměř půl bilionu korun. Leteckým závodům v Kunovicích hrozí konkurs. Průmyslová zóna Severní Předlice v Ústí nad Labem přivítá šest nových investorů. Německá nezaměstnanost dosáhla šestiletého maxima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Dnes se po několika odkladech schůzky sejde premiér Vladimír Špidla s autodopravci. Budou jednat o úlevách na silniční dani, kterými se má vyrovnat zdražení pohonných hmot od ledna příštího roku kvůli zvýšení daní spotřebních. Dopravci už o případných úlevách se zástupci ministerstev dopravy a financí jednali, na řešení se ale zatím neshodli. Proto se dnes v podvečer znovu sejdou s premiérem Špidlou, dodává generální tajemník sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Špryňar: Schůzka autodopravců s premiérem

Dluhové cenné papíry za téměř půl bilionu korun chce příští rok vydat vláda. Prostřednictvím pokladničních poukázek za 358 miliard korun chce stát řešit krátkodobý nedostatek peněz, dluhopisy za bezmála 140 miliard korun použije vláda především k financování schodku státního rozpočtu. Ten má dosáhnout 115 miliard. Podle analytika Davida Marka ze společnosti Patria Online odpovídá záměr vlády vydat dluhopisy v takové výši tomu, jak je navržena reforma veřejných rozpočtů.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Dluhopisy odpovídají reformě

Dluhy mají i Letecké závody v Kunovicích a proto jim hrozí konkurs. Po České správě sociálního zabezpečení se k návrhu na jeho prohlášení připojil i tamní úřad práce. Jak potvrdil jeho ředitel Richard Janíček, vedení podniku totiž zatím neumožnilo kontrolním orgánům přístup k přesným číslům o nevyplacených mzdách. Proto požadují ustavení předběžného správce.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Janíček: Úřad práce navrhuje konkurs LETu

Do průmyslové zóny Severní Předlice v Ústí nad Labem zanedlouho vstoupí šest nových zahraničních investorů. Společnosti z Německa, Švýcarska, Finska a Belgie ve svých závodech vytvoří zhruba 800 pracovních míst. Většina firem chce postavit výrobní haly a zahájit zkušební provoz už v příštím roce, vyrábět by pak podle mluvčího ústeckého magistrátu Milana Knotka měli začít v roce 2005.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Knotek: Noví investoři v Ústí

Listopadová nezaměstnanost v Německu dosáhla šestiletého maxima. 4 miliony a 190 tisíc lidí žije z podpory v nezaměstnanosti. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně David Šťáhlavský, to je o 40 tisíc více než v říjnu a o 170 tisíc více než v listopadu minulého roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Nezaměstnanost v Německu

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme