Ekonomické informace 21. 3. 2002

Pražská i londýnská burza přestaly obchodovat s akciemi Českých radiokomunikací. Propuštěným zaměstnancům skláren Květná svitla naděje na novou práci. Klienti zkrachovalých kampeliček možná dostanou až čtyřsetisícové odškodnění. České dráhy se staly členem Evropské železniční unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Pražská i londýnská burza přestaly obchodovat s akciemi Českých radiokomunikací. Stejně tak se zachoval i mimoburzovní RM-Systém. Vyvrcholila tak velká nervozita posledních dnů, kterou vyvolala očekávaná mimořádná valná hromada na začátku dubna. Nejdůležitějším jejím bodem má být snížení základního jmění společnosti na jednu setinu, ze 3 miliard na 30 miliónů korun.

Hrozivý nárůst nezaměstnanosti v pohraničí Zlínska se možná podaří zastavit. Moravské sklárny Květná na Uherskobrodsku propustí k poslednímu březnu poslední ze čtyř set padesáti zaměstnanců. Nyní ale svitla naděje, že nejméně polovina práci zase najde. Jak dodává Roman Verner, závod uzavřel jeho majitel Crystalex Nový Bor pro malou efektivitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Verner: Zaměstnanci skláren Květná

Klienti zkrachovalých kampeliček možná dostanou až čtyřsetisícové odškodnění. Poslanecký návrh na vydání dluhopisů, které by pokryly náhrady ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen, dnes posoudí sněmovna. Jedním z navrhovatelů je poslanec Bohuslav Sobotka. Podle něj by se tak mělo vyrovnat postavení mezi vkladateli zkrachovalých bank a kampeliček.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Odškodnění klientů kampeliček

Pokud politická strana uspěje v senátních, krajských nebo sněmovních volbách, má nárok na příspěvek ze státní pokladny. Podle nového zákona dostane každý politický subjekt, který celkově získá alespoň jedno a půl procento hlasů, 100 korun za každý hlas. Při volbách v roce 1998 byl příspěvek o deset korun nižší a strany musely získat alespoň tři procenta hlasů. Státní kasu top už tenkrát přišlo na zhruba půl miliardy korun. Existují i další dva pravidelné roční příspěvky od státu - stálý příspěvek na provoz strany a příspěvek za mandáty poslanců, senátorů a krajských zastupitelů. Kolik stát vydal v loňském roce, vypočítává mluvčí ministerstva financí Vladimíra Říhová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Říhová: Příspěvek politickým stranám

České dráhy se staly členem Evropské železniční unie. Česká republika je tak první kandidátskou zemí, jejiž dráhy budou mít možnost přímo rozhodovat o tom, kudy se bude ubírat železniční sektor v Evropské unii. Kromě nás jsou jen dvě nečlenské země EU - Norsko a Švýcarsko - které do železniční unie patří také. Význam našeho členství zhodnotil v Bruselu pro Český rozhlas generální ředitel Český drah Dalibor Zelený.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Zelený: ČD v Evropské železniční unii

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme