Ekonomické informace 21. 3. 2003

Po prvních informacích o tom, že hoří ropné vrty u jihoiráckého města Basra, začaly stoupat ceny ropy na světových trzích. Proti tomu šlo ujištění organizace OPEC, a hlavně Saudské Arábie, že je připravena případné výpadky dodávek nahradit vyšší těžbou. Ropa pak opět zlevňovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Investoři ztratili část svého původního optimistmu. Už si asi nejsou tolik jistí, že válka bude tak krátká, jak počítali. Akciové trhy mírně klesly. Dolar oslabil vůči euru, jenu i švýcarskému franku. Koruna oslabila k euru na 31, 76.

Evropská centrální banka je připravena podpořit finanční trhy v nynější mimořádné situaci dostatečným přísunem peněz. Banka velmi pozorně sleduje vývoj na trzích. Podobné prohlášení vydaly i centrální banky Japonska a Spojených států.

Šéf německé Lufthansy prohlásil, že válka v Iráku prohloubí krizi v letecké dopravě. Pražské letiště Ruzyně snížilo přistávací poplatky pro všechny letecké dopravce na polovinu. Chce tak pomoci zmírnit finanční dopady válečného konfliktu na leteckou dopravu.

Plzeňská banka je v krátké době druhou bankou, se kterou ČNB zahájila správní řízení o odebrání bankovní licence. U banky má 1900 klientů uloženo asi 170 milionů korun. Mluvčí centrální banky Alice Frišaufová dodala, že fond pojištění vkladů už je informován.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alice Frišaufová o vyplácení vkladů z Plzeňské banky

Podle Frišaufové nemá zatím centrální banka žádné informace o případném novém investorovi v Union bance. Reagovala tak na prohlášení vedení Union banky, že našlo nové solventní investory.

Konsolidovaný čistý zisk ČSOB. Loni dosáhl 6 miliard a 600 milionů korun, což představuje meziroční nárůst téměř o 11 procent.

Elektrárenská společnost ČEZ se může sojit s regionálními distribučními firmami. Smí však vlastnit podíly pouze ve čtyřech z osmi. Rozhodl tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle svého mluvčího Ladislava Kříže je ČEZ rozhodnutím úřadu překvapen. Bere alespoň jako pozitivní zprávu, že rozhodnutí už padlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Kříž: Je dobře, že nějaké rozhodnutí je

Nejobdivovanějším podnikem v České republice je opět Škoda Auto. Shodla se na tom odborná veřejnost i hlasování laiků na internetu. V žebříčku oblíbenosti následují Plzeňský Prazdroj, Budějovický Budvar a Eurotel Praha. Podle Jana Struže, předsedy Sdružení Czech TOP 100, které žebříček sestavuje, je během let znát úspěšný trend velkých firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Struž o úspěšnosti velkých firem

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme