Ekonomické informace 21. 3. 2007

Rovná daň z příjmů nebo zvýšení 5procentní daně z přidané hodnoty na devět procent. Tak by měl vypadat základ daňové reformy, kterou za dva týdny představí vláda. Česko musí změnit způsob vyplácení přímých dotací zemědělcům ze státního rozpočtu. Hrozí opět banánová válka mezi Latinskou Amerikou a Evropskou unií?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

trh s ovocem

trh s ovocem | Foto: Jiří Hošek

Rovná daň z příjmů nebo zvýšení 5procentní daně z přidané hodnoty na devět procent. Tak by měl vypadat základ daňové reformy, kterou za dva týdny představí vláda. Slovensko reformy zavedlo už před třemi roky. Teď se řadí mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky Evropské unie. Bývalý slovenský ministr financí Ivan Mikloš v pořadu 20 minut Martina Veselovského uvedl, jakým způsobem by měla česká vláda reformní zákony prosazovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mikloš: Reformy

Česko musí změnit způsob vyplácení přímých dotací zemědělcům ze státního rozpočtu. Dosud se národní dorovnání vyplácelo na vybrané komodity, teď to bude muset být na plochu. Podle Evropské komise se mají sami zemědělci rozhodnout, jestli budou pěstovat obilí nebo chovat krávy - vyberou si to výhodnější. Podle analytika Petra Havla je to myšlenka dobrá, ale pěstitelům specifických plodin, například chmele, by měly dotace zůstat.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Zemědělci

Kombinovaná doprava velkobjemových kontejnérů se loni na tratích Českých drah zvýšila o devět procent ve srovnání s rokem 2005. Tento druh dopravy dráhy provozují mezi velkými námořními přístavy v západní Evropě a dopravními terminály v Česku, odkud se zboží dále přepravuje po silnici.

Česko a Ukrajina chtějí rozvíjet vzájemné obchodní vztahy. Vyplývá to ze setkání náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera s jeho ukrajinským partnerem a dalšími hospodářskými představiteli v Kyjevě.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hüner: Česko a Ukrajina

Hrozí opět banánová válka mezi Latinskou Amerikou a Evropskou unií? Největší vývozce banánů na světě, Ekvádor si stěžoval Světové obchodní organizaci, že cla unie na dovoz banánů z Latinské Ameriky jsou příliš vysoká a porušují obchodní pravidla. Jak potvrzuje Jan Jedlička z kanceláře EU České spořitelny, unie skutečně zvýhodňuje nižšími cly karibské a africké země. Nicméně, banány jen tak nezlevní.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Jedlička: Banány

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme