Ekonomické informace 21. 5. 2002

Hovoříme o zablokování prodeje distribučních společností v elektroenergetice. Poslední nabídka a jinak nezájem - takové je stanovisko společnosti LNM Holdings při privatizaci ostravské Nové Huti. Další téma: nové zahraniční centrum otevřela hutní společnost Vítkovice Steel, která je nově v majetku státního Osinku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fluidní kotel

fluidní kotel | Foto: Jan Rosenauer

Poslední nabídka a jinak nezájem - takové je stanovisko společnosti LNM Holdings při privatizaci ostravské Nové Huti. Nizozemská firma garantuje investice do ostravského podniku přes 17 miliard korun, z toho 440 miliónů státu za koupi 67 procent akcií. Přestože má LNM exkluzivitu pro jednání až do konce května, chce slyšet konečné slovo už během dneška. Radiožurnálu to potvrdil místopředseda představenstva LNM Holdings Aditya Mittal.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Mittal: LNM

Fond národního majetku zablokoval prodej České přenosové soustavy. Na mimořádné valné hromadě ČEZu neuspěl vládní návrh prosazující výměnu akcií distribučních společností za většinový podíl v přenosové soustavě. Fond měl totiž pochybnosti o znění příslušných smluv. Reakce burzy na sebe nedala dlouho čekat a podle Ivo Prokopa z Raiffeisen bank to bylo jasně znát v závěru včerejšího obchodování.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Prokop: ČEZ

Nové zahraniční centrum otevřela hutní společnost Vítkovice Steel, která je nově v majetku státního Osinku. Sídlí v Dusseldorfu a má zajišťovat především obchodní kontakty s německými zákazníky. Německo je totiž už tradičně jejím nejvýznamnějším vývozním teritoriem. Vítkovice Steel chtějí také posílit své postavení na západoevropském trhu, tvrdí mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Vítkovice

Brněnskému Flextronicsu začíná hořet půda pod nohama a to doslova. Hrozí mu totiž, že si bude muset darované pozemky koupit. Pokud totiž nesplní závazek, že do roku 2005 vytvoří ve svém průmyslovém parku na Černovické terase v Brně tři tisíce pracovních míst, bude muset zaplatit tržní cenu. Téměř tisíc zaměstnanců propustí letos jen do konce srpna, zůstane jich pouze 1200. Brněnský primátor Petr Duchoň přesto firmě nadále věří, že své závazky splní.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Duchoň: Flextronics

Návrh na prodej balíku pohledávek za 40 až 50 miliard korun projedná dnes dozorčí rada České konsolidační agentury. Mezi těžko vymahatelnými pohledávkami by se měli objevit například dluhy bývalé Investiční a Poštovní Banky převedené z ČSOB, pohledávky za hutní skupinou Z-group či fotbalovou Spartou. Naopak v něm nebudou dluhy klientů, kteří splácejí, které chce stát zachránit nebo úvěry měst a obcí.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme